Vlada Vojvodine je na jučerašnjoj sednici odlučila da zatraži ocenu ustavnosti člana 3 stav 2 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu zbog načina finansiranja Pokrajine.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić rekao je za Danas da je kao prvu vanrednu tačku dnevnog reda vlada uvrstila razmatranje tog pitanja.

– Mi smatramo da je izmenama tog zakona prekršen Ustav, a to nije dobro naročito od onih koji se zalažu za decentralizaciju i regionalizaciju. Ustavom je trebalo definisati izvorne nadležnosti Pokrajine, a Zakonom o finansiranju Pokrajine da se omogući Vojvodini da napravi svoju poresku upravu i onda mi ne bi zavisili od nekog Dinkića ili nekog ministra tamo. Očekujemo da Ustavni sud Srbije zaštiti prava Vojvodine u slučaju budžeta – rekao je Ješić.

Istovremeno, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor oštro je kritikovao ministra finansija Mlađana Dinkića zbog izmena Zakona o osnovama budžetskog sistema i rekao premijeru Ivici Dačiću da Dinkića „ili obuzda ili ga zameni“.

– Od kera nikada ne može da se pravi slanina. Može neko da tvrdi da je regionalista, da tvrdi šta hoće, ali to se procenjuje na osnovu onoga što čini. Dinkićev način ponašanja je kao tempirana bomba – rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, uzalud se ostali nosioci vlasti i u Republici i u Pokrajini trude da ukažu da se rešenja na relaciji Vlada Srbije – Vlada Vojvodine moraju tražiti u kompromisu, kada Dinkić sprovodi politiku koja je „opasna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari