– Otvaranje stanice Prokop dokaz je da Srbija i njeni građani, kada su vredni i kada postoji plan, mogu sve da urade, čime su demantovane sve tvrdnje onih koji su pričali da se radi o „Potemkinovim selima“. Voz kojim Srbija ide napred treba da preveze i one na levoj i desnoj strani, i one u centru, pa čak i one koji su se ukrcali kao slepi putnici. Mora da bude brz i stigne na vreme, ali jedino što svako mora je da plati kartu – izjavio je juče Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije na otvaranju železničke stanice Beograd centar – Prokop.

On je dodao da Srbija tačno zna gde ide i gde će da stigne, i da poseduje „kartu za putovanje u svet i Evropu“.

Premijer je istakao da sebe doživljava kao „nešto više od konduktera, koji noću čita“ i objasnio da je noćas duže ostao budan pripremajući govore, jer je čitao istoriju železnice, pa „mi je onaj večiti đak koji živi u meni i uči svakog dana pokvario planove“.

Vučić je najavio da će radovi na železničkoj stanici Beograd centar biti završeni u 2018. godini, iako je rok 2019, uprkos svim onima koji skeptično gledaju na to, i da će biti napravljena velelepna stanica, „jedna od najlepših u Evropi“. On je rekao i da očekuje da se, postepeno, više linija vozova premesti na tu stanicu, kako bi za dve do tri godine u potpunosti bilo završeno izmeštanje sadašnje glavne železničke stanice sa prostora budućeg „Beograda na vodi“, a to je projekat koji napreduje u zacrtanim rokovima. Za završetak radova na Prokopu i izgradnju stanične zgrade i ostalih pratećih sadržaja i infrastrukture, istakao je Vučić, zainteresovane su i prestižne svetske firme, za dva meseca bi trebalo da budu potpisani ugovori i onda se od marta očekuje rad „punom brzinom“. „Razgovaramo sa najmoćnijim svetskim izvođačima za izgradnju stanične zgrade veće od 100.000 kvadratnih metara, jedne od najlepših u Evropi“, rekao je.

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović zahvalila je Vučiću što je kao premijer pomogao da se nova železnička stanica otvori i „Beograd vrati na železničku mapu Evrope“.

– Projekat, koji je započeo pre više od 40 godina, nikad nije zavisio od stručnjaka i izvođača, nego od političke volje – naglasila je ministarka.

Radovi na prvoj fazi završetka železničke stanice u Prokopu počeli su 3. decembra 2014. godine i završeni su u predviđenom roku od 420 dana, a izvodio ih je konzorcijum okupljen oko domaće firme Energoprojekt. Vrednost radova je 25,8 miliona evra, a finansirani su iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski razvoj. Za početak, stanica Beograd centar biće početna i dolazna za dva voza dnevno koji idu na relaciji za Novi Sad.

Svečanosti povodom završetka prve faze radova na stanici Beograd centar prisustvovali su i ambasadori Kuvajta, Turske i Češke, koji su se na ceremoniju dovezli vozom, zajedno sa premijerom i ministarkom saobraćaja.

„Uzećemo 60 odsto”

Aleksandra Vučića i druge zvanice na svečanosti povodom otvaranja železničke stanice Beograd centar – Prokop burno su, u više navrata, pozdravile okupljene pristalice Srpske napredne stranke. Moglo se čuti skandiranje “Aco Srbine”, a pre nego što je premijer počeo svoje obraćanje prisutnima jedan od njegovih pristalica glasno je uzviknuo “Aco uzećemo 60 odsto” aludirajući na predstojeće prevremene parlamentarne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari