Dačić: Gubitak za partiju i Srbiju 1Foto: FoNet

– Lider SPS Ivica Dačić izrazio je najdublje saučešće porodici Velimira Bate Živojinovića, rekavši da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za njegovu stranku i za Srbiju. „To je veliki gubitak za našu partiju i za Srbiju“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu, nakon konsultacija o vladi u Predsedništvu Srbije.

Dačić je podsetio da je Bata Živojinović mnogo godina bio jedan od najviših funkcionera Socijalističke partije Srbije. „Ostaće velika praznina. Potrudićemo se da sve što je on uradio ne padne u zaborav“, istakao je Dačić. On je juče trebalo da poseti i porodicu preminulog glumca. Ivica Dačić je napomenuo i da će se sve spekulacije i izjave u vezi sa formiranjem vlade zaboraviti za desetak dana, a da ono što je ostavio Bata Živojinović neće nikada. Pojedini funkcioneri SPS, poput Branka Ružića, oglasili su se na Tviteru, izrazima žalosti zbog Živojinovićeve smrti.

A u sedištu Socijalističke partije Srbije (Studentski trg 15) juče po podne otvorena je knjiga žalosti. Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici u kome se navodi da je njegovim odlaskom „srpsko glumište izgubilo jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umetnosti“. „Sa neizmernom tugom primio sam vest o smrti našeg proslavljenog glumca Bate Živojinovića, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji. NJegove glumačke bravure ostaće zabeležene kako na traci tako i u sećanju svih nas, koji smo odrastali uz širom sveta poznatog Valtera“, naveo je Vučić u telegramu.

Dodao je da su generacije mladih glumaca stasavale i učile od čoveka kome je „svaki lik bio značajan“, što potvrđuje i veliki broj uloga koje je ostvario u filmovima i televizijskim serijama. Nikolić: Večno ćemo ga pamtiti Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u telegramu saučešća ocenjuje da sve što je Bata Živojinović ostavio za sobom svrstava ga u red ljudi koje će Srbija i srpski narod pamtiti zauvek. „Kao čovek, suprug, otac i deda mnogo će nam nedostajati. NJegovoj porodici najviše. Ali kao Valter, Gvozden, Aranđel, Mirta… živeće večno sa nama“, navodi se u Nikolićevom telegramu Mančang: Tuguju i građani Kine Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izrazio je juče u ime kineskog naroda i svoje ime saučešće srpskom narodu i porodici povodom smrti Bate Živojinovića. „Budite uvereni da svaki građanin Kine koji je imao priliku da uživa u njegovim filmovima tuguje sa nama jer je Bata Živojinović kao osvedočeni prijatelj kineskog naroda dao nemerljiv doprinos produbljivanju kinesko-srpskog prijateljstva, kao i proboju srpskog filma i kulture na teritoriju Kine“, navodi se u telegramu saučešća.

Saučešće iz RS Predsednik RS Milorad Dodik i predsednica Vlade RS Željka Cvijanović juče su uputili odvojene telegrame saučešća u kojima se ističe da će Bata Živojinović „ostati upamćen kao veliki čovek, istinski heroj mnogih generacija i simbol zlatnog doba jugoslovenskog filma, čije će brojne ostvarene uloge biti vredna zaostavština filmskoj umetnosti i kulturi uopšte“.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja uputio je telegram saučešća supruzi i porodici preminulog glumca Velimira Bate Živojinovića.

„Iza svačijeg odlaska ostaje praznina. Kada odlaze najveći, ta praznina je i prostranija i teško popunjiva. Velimir Bata Živojinović nije glumio u svakom domaćem filmu, ali je zato skoro svaki dobar film bio nezamisliv bez njega. Kao nosilac karakternih uloga, kao vrhunski komičar ili nepobedivi ratni heroj, dominirao je velikim i malim ekranima preko 60 godina i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog i svetskog filma, baš kao i u našim srcima“, kazao je Tasovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari