Filmski festival Španski metar predstaviće devet naslova savremene španske kinematografije od 26. do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda, saopšteno je na konferenciji za novinare. Stefan Arsenijević, gost-urednik filmskog programa DKC-a, napominje da je španska jedna od omiljenih kinematografija publike u Srbiji, podsećajući da su tokom devedesetih na bioskopskom repertoaru isključivo bili španski i francuski filmovi.

– Glavni program čini će devet ostvarenja – od umetničkih filmova do komedija, a publika će imati prilike da upozna nove autore – kazao je Arsenijević.

Pod sloganom Avantura, filmovi će prikazivati putovanje – u različite kinematografske svetove, ali i savremene živote i unutrašnja previranja.

– Putovanje ima veze sa važnom savremenom društvenom temom – migracijom. O tome će govoriti film „Munja“ koji prati čoveka koji je nakon 13 godina u Španiji odlučio da se vrati u svoju domovinu Maroko, uloživši svu svoju ušteđevinu u jedan traktor, kao i dokumentarni film „U tuđini“ koji govori o činjenici da je 20.000 Španaca zbog ekonomske krize svoju sreću potražilo u Škotskoj – ističe Havijer Vakas, urednik kulturnog programa Instituta Servantes u Beogradu.

Ekonomska kriza i problemi savremenog života u Španiji tema su i filmova „Propušteni vozovi“ koji prati bračni par koji biva primoran da se preseli na selo, te „Priča“, snimljen u jednom kadru na ulici Madrida, u kom se smenjuju likovi koji se raspravljaju, smeju, plaču, kradu, viču… „Na tragu ljubavi“ prati tri prijatelja koja kreću na put u potrazi za idiličnim ali i prolaznim ljubavima, dok „Savršen dan za letenje“ govori o odnosu oca i sina tokom jednog dana. Publika će imati prilike da pogleda i komediju „Pregovarač“ zasnovanu na istinitim događajima o pregovorima jednog baskijskog političara sa baskijskom organizacijom ETA, zatim „Savršeni dan“ sa Timom Robinsom i Benisijem del Torom o humanitarnim radnicima u Bosni i Hercegovini koji u tokom jednog dana na terenu u bunaru nalaze mrtvo telo, koje može da zagadi svu pijaću vodu, kao i „Cveće“ o ženi čij se život menja kada počne da joj stiže cveće od nepoznate osobe.

Nakon Beograda, glavni program biće prikazan i u Novom Sadu od 2. do 6. juna u tamnošnjem Kulturnom centru. Uvod u ovu manifestaciju, koju organizuju Institut Servantes i KCB, bio je filmski ciklus „Muzika Goja nagrada“ u Jugoslovenskoj kinoteci, gde su prikazana ostvarenja nagrađena najvažnijom filmskom nagradom u Španiji za najbolji muziku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari