Detinjstvo iz drugačije vizure 1

Izložba najnovijih crteža Saše Marjanovića inspirisanih filmom Mihaela Hanekea „Bela traka“ premijerno će biti predstavljena u četvrtak u kragujevačkoj Galeriji RIMA i trajaće do 27. juna.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

U pitanju su crteži velikog formata, koji, kao i raniji radovi ovog autora, asociraju na fotografiju i film u kojima su glavni akteri deca. To su dečaci i devojčice, koja skrivaju lica, okreću glavu, spuštaju pogled ili žmure kako bi se zaštitila od onoga što za njih predstavlja izvor represije i straha. Ova deca su skoro uvek u ambijentima, situacijama ili pozama koji otkrivaju atmosferu jeze, krivice i patnje. Iako naizgled svedeni u svojoj pojavnosti, Marjanovićevi crno-beli radovi su slojeviti u psihološkim nijansama i ostavljaju upečatljiv i uznemirujuć utisak na posmatrača.

Tako je i sa najnovijim serijalom crteža, koji veoma eksplicitno referišu na ključne elemente Hanekeovog filma: pojedine kadrove, dečja lica, ambivalentnu simboliku bele boje, naglasak na psihološkoj drami predstavljenih likova. Ali za razliku od Hanekea, koji kroz svoj film kritikuje konkretne fenomene poput surovog vaspitanja dece, Marjanović je fokusiran na njihovu unutrašnju dramu i razvoj negativnih emocija kod dece. Kako je jednom naveo Srđan Vučinić, pisac i esejista, umetnost Saše Marjanovića dočarava nam detinjstvo iz drugačije vizure, iz ugla koji se kosi sa uobičajenim klišeima, a u isti mah navodi nas da dublje i sa nešto većom teskobom u sećanju poniremo u taj zauvek „izgubljeni raj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari