Druga nagrada za Unu Stanić 1

Na upravo završenom Međunarodnom takmičenju muzičke omladine, najmlađi učesnik, osamnaestogodišnja violiistkinja iz Srbije Una Stanić, osvojila je drugu nagradu. Una Stanić briljirala je u sve tri etape, i posebno u finalu izvodeći i stav Mocartovog koncerta i veoma zahtevni Sibelijusov koncert za violinu uz podršku Mestra Bojana Suđića i orkestra RTS-a.

Prvu nagradu dobio je violinista iz Švajcarske Nazar Fedjuk, a treću Poljak Jan Pjetkijevic.

Una Stanić koja je i i laureat nagrade ArtLink Najperspektivniji mladi muzički umetnik u Srbiji za 2011 godinu, rođena je 1997. godine u Beogradu.

Završila je nižu muzičku školu violine u klasi Prof. Biljane Stevanović, kaoi klavira u MŠ „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu 2013. godine.

Trenutno je redovan studentKonzervatorijuma Univerziteta u Beču u klasi Prof. Pavela Vernikova i vanredan student na Univerzitetu za muziku i umetnost u Gracu, u klasi Prof.Vesne Stanković-Mofat.

U toku svog školovanja osvojila je preko 30 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Stručni žiri Udruženja umetnika ArtLink u Beogradu proglasio je Unu Stanić za Najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije u 2012. godini.

Nosilac je stipendije maestra Claudia Abbada za usavršavanje mladih umetnika, kao i stipendije Austrijske pokrajine Štajerska za istaknutog mladog umetnika u 2013.godini.

Učesnik je Medjunarodnih muzičkih festivala „Evmelia Festival“ u Grčkoj, „International Luca Festival“ u Italiji, „Summit music festival“ u Njujorku, Ljubljana festival, kao i Art Link i Bunt festivala u Beogradu i „KozArt“ u Aleksandrovcu.

Una Stanić je nastupala na koncertima u Srbiji, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Češkoj, Grčkoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Rusiji i Sjedinjenim Državama.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Prof. Zakhara Brona, Pavela Vernikova, Vesne Stanković-Moffatt, Arona Rosanda, Stefana Milenkovića, Nemanje Radulovića, Tatjane Balašove, Dejana Bogdanovića, Gyule Stullera, Igora Vološina i Romana Simovića.

Krajem 2014. postala je najmladji član Bečkog Kamernog Orkestra.

Trenutno je u pripremi prvi CD Une Stanić u izdanju ArtLink-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari