Drugačije sagledavanje srednjovekovne istorije 1

– Od petka, 13. maja, u knjižarama Lagune i distribuciji kompanije Ringer Aksel Springer nalazi se prva knjiga trilogije o rodonačelniku najveće srpske srednjovekovne vladarske dinastije Stefanu Nemanji „U ime oca“, čiji su autori Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković. Oni su se već pokazali kao uspešan autorski tim u romanu „Kainov ožiljak“, koji je 2014. takođe objavila Laguna.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Nesuđeni scenario za film i TV seriju o Nemanjiićima u režiji Dragana Bjelogrlića, od kojih se, prema Stojiljkovićevim rečima, odustalo zbog nedostatka novca za preskupu produkciju, dvojica pisaca pretočila su u knjige za „sve uzraste – od sedam do 77 godina“, luksuzne opreme sa ilustracijama slikara i crtača Dragana Paunovića.

– Prvi deo trilogije o Stefanu Nemanji je priča o dečaku koji je postao ratnik, druga knjiga, koja bi trebalo da se pojavi na jesen, govoriće o ratniku koji je postao državnik, a objavljivanje treće u kojoj državnik postaje svetac očekuje se do kraja godine – najavio je Vladimir Kecmanović:

On je u razgovoru s novinarima na predstavljanju prve knjige iz trilogije o Stefanu Nemanji rekao da je „zabluda da se mnogo zna o Nemanjićima, jer „tek se kad počne rad na tekstu, vidi koliko je tu praznog prostora, što otvara mogućnost za maštu, koja mora da bude ograničena pošto se radi o ozbiljnoj istorijskoj temi“. Prema njegovim rečima, u ovom knjiga „potrebno je oživeti taj period, a ne stvarati neku fiktivnu epohu“.

Dejan Stojiljković naglašava da je u knjizi sve – i tekst i ilustracije istorijski istinito zahvaljujući stručnim konsultantima iz Istorijskog instituta u Beogradu Milošu Ivanoviću i Aleksandru Uzelcu.

– Želeli smo da napravimo pitku priču, neopterećenu godinama i podacima, sa opremom koja će učiniti da knjiga uđe u svaku srpsku kuću. Prvi tom o Stefanu Nemanji je priča o dečaku koji sanja slobodu svoje države, koji se sukobio s rođenom braćom, izašao na crtu moćnoj Vizantiji. On je prvi srpski vođa koji je vodio gerilski rat. Doduše izgubio ga je, ali Stefan Nemanja je znao da gubi bitke, a dobija ratove – objašnjava Stojiljković.

U Laguni za iduću godinu, posle trilogije o Stefanu Nemanji, najavljuju troknjižje o njegovom najmlađem sinu Svetom Savi. Direktor Lagune Dejan Papić tvrdi da ovaj izdavač nudi „novo i drugačije sagledavanje srpske istorije“, koje je započeo objavljivanjem knjiga novinara i publiciste Luke Mičete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari