Rimski dnevni list Republika obeležava jubilej: četiri decenije izlaženja. Ovaj dnevnik levog političkog usmerenja značajan je po mnogo čemu u italijanskom javnom prostoru: uspeo je da pomiri tabloidno i ozbiljno novinarstvo. Na njegovim stranicama pisala su ili pišu neka od najznačajnijih tamošnjih književnih imena poput Alesandra Barika.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }Budući da je dnevnik koji je osnovao Euđenio Skalfari, a potom ga skoro dve decenije kao glavni urednik vodio Ecio Mauro, da bi ga pre nekoliko meseci nasledio Mario Kalabrezi, oduvek pomerao granice osvajanja slobode na Apeninima, i svoj jubilej je odlučio da obeleži drugačije od ostalih. Napravljena je dokumentarna serija od šest nastavaka „Italijanski tabloid“, a prvi smo videli prošle srede. Prigodnog i očekivanog evociranja uspomena nema.

Autor ove izuzetne dokumentarne serije je Roberto Savijano, čovek koji je, braneći pravo da istražuje i obznanjuje ono što se stvarno događa ispod površine društvenog, političkog i poslovnog života, stavio glavu u torbu. Pod dvadesetčetvoročasovnom je zaštitom italijanske policije. Knjigom „Gomora“ zamerio se Ndrangeti, a knjigom „Nula, nula, nula“ sebi je, što se svih narko-kartela ovoga sveta tiče, potpisao smrtnu presudu. Narko-bosovima se nije dopala činjenica da običan svet sazna kako beli prah – kokain – vlada svetom. Oba naslova na srpskom jeziku objavila je beogradska Geopoetika.

Praveći „Italijanski tabloid“ Roberto Savijano, saradnik Republike osam godina, ostao je dosledan sebi. Poduhvatio se ozbiljnog istraživanja. Pokušao je da iz ugla pripovedača, koristeći vredne dokumentarne materijale, sagleda četiri desetleća koja je živela Italija, ali i ceo svet. Setio se Savijano ubistva Alda Mora, terora koji je bio drugo ime za razuzdano divljanje Crvenih brigada, ubistva nedužnih, običnih ljudi, ali i onih od ugleda.

Potresno deluju i Savijanove uspomene na susret sa Salmanom Ruždijem, koji je takođe žrtva nerazumevanja onoga što piše. A podsetio nas je i na sudbinu Žulijana Asanža. I on je posle curenja strogo poverljivih dokumenata neko ko je stradao. U 47 minuta prve epizode koja se zove „Uskraćena reč“ (može se pogledati na http://video.repubblica.it/rubriche/italian-tabloid/la-parola-negata-roberto-saviano/238758/238622) autor se osvrće na mnogobrojne anonimne poslenike sedme sile koji su stradali ili su žrtve progona i pogroma zbog posla koji rade. Ne treba zaboraviti ni montažu koja je urađena savršeno.

Priča koju ovaj čovek hoće da nam ispriča u ovoj dokumentarnoj seriji nije samo italijanska ili svetska. Nažalost, i naša je. Mnoge naše kolege trpe pritiske. Svojevremeno je ubijena novinarka Dada Vujasinović, ubice do danas nisu otkrivene. Brankica Stanković je zbog tema koje je otvorila u „Insajderu“ prinuđena da „uživa“ policijsku zaštitu. Mnogo je još ljudi koji stradaju nastojeći da čitaocima, gledaocima ili slušaocima kažu istinu ili pomognu da se ona rasvetli. Treba neko da otkupi, prevede i prikaže ovu seriju. „Italijanski tabloid“ nema odgovore na pitanja, on ih postavlja i podstiče nas da kao slobodno misleća bića nastojimo da prostor slobode osvajamo iz dana u dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari