Tribinom „Pisati o ratu“ na kojoj će učestvovati francuski pisci: Matijas Enar, Aleksi Ženi i Emanuel Riben u Biblioteci Matice srpske u Novom Sadu večeras će početi Osmi Molijerovi dani u Srbiji, koji će se narednih dana proširiti i na Niš i Beograd. Ovogodišnji književni susreti Francuskog instituta, čiji je moto „Izvan granica“, trajaće do 12. maja. Osim Enara, Ženija i Rubena, gost Mlijerovih dana ove godine je i Pjer Asulin. Sva četvorica slove za velika imena savremene francuske književnosti.

Za utorak su najavljena dva događaja – Ženijeovo gostovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu i zvanično otvaranje manifestacije u Francuskom kulturnom centru u Beogradu, gde će ljubitelje francuske književnosti očekuje susret sa Matijasom Enarom. Studenti iz Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada će i ove godine, pod pokroviteljstvom Akademije Gonkur, odabrati svog favorita među četiri romana iz poslednje selekcije za nagradu Gonkur u Francuskoj i proglasiti pobednika u sredu. Istog dana u Knjižari Delfi u SKC-u Matijas Enar i Aleksi Ženi potpisivaće knjige, dok će u Francuskom kulturnom centru gostovati Pjer Asulin.

Molijerovi dani završavaju se dodelom Nagrade „Branko Jelić“ za najbolje prevode s francuskog na srpski jezik. Ovo priznanje u dve kategorije – „Zreli doprinosi“ i „Prva ogledanja“ dodeljuju Francuski institut u Srbiji, Udruženje književnih prevodilaca Srbije i Međunarodni centar za književne prevodioce u Sremskim Karlovcima. Za kraj planiran je susret sa Aleksijem Ženijem u Francuskom kulturnom centru u Beogradu. Ulaz na programe ove manifestacije je slobodan, uz prethodnu najavu na ifsŽinstitutfrancais.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari