– Festival poezije mladih održan je po 48. put u Vrbasu od 24. do 28. maja. Kruna festivala bilo je završno veče na kome je 10 mladih pesnika, od bezmalo 180, koliko je ove godine konkurisalo na ovom festivalu, govorilo svoje stihove.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Žiri u sastavu: Pero Zubac, Nebojša Devetak i Ivan Lalović jednoglasno je odlučio da Prvu nagradu dobije mladi poeta iz Beograda Marko Kragović, što podrazumeva štampanje knjige pesama i njenu promociju na 49. festivalu poezije mladih. Drugu nagradu dobila je Marija Čalić iz Beograda, a treću Marija Radić iz Mladenovca. Nagradu „Stanko Simićević'', koja se dodeljuje najmlađem finalisti, dobio je Šimon Tsubota iz Beograda.

U pet festivalskih dana održano je deset programa. Promovisana je antologija ''Grad na pesnikovoj ruci'' o najopevanijem gradu u ovom delu sveta – Vrbasu. U ovom programu učestvovali su: Pero Zubac, Đorđo Sladoje, Mijo Raičević, Danilo Jokanović, Manojle Gavrilović, Dragica Stojanović, Tatjana Venčelovski, Divna LJubojević i Melodi. U okviru „Izleta u prozu“ publici u Vrbasu predstavio je svoj značajan opus Ranko Risojević, a o njegovom književnom delu govorili su Ranko Pavlović i Mileta Aćimović Ivkov. U lirskom programu za decu najmlađe festivalce posetili su Mošo Odalović i Branko Stevanović.

Ovogodišnji portret pesnika posvećen je Gojku Đogu, o čijem stvaralaštvu su govorili Milica Lilić i Želidrag Nikčević. Prošlogodišnji pobednik festivala u Vrbasu Spasoje Joksimović promovisao je svoju prvu knjigu „Život, po suncu“, a posebna zanimljivost ovog programa bila je što su o njegovoj knjizi govorili raniji pobednici Tamara Hrin i Nemanja Dragaš. Najbolji mladi slikar ovogodišnje ''Palete mladih'' koja se po 42. put održala u okviru Festivala je Izabela Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari