Ningbo (2): Jedinstveni prirodni uslovi 1

Poslednjih decenija su vlasti Ningboa sledile staru domaću izreku: „Ukoliko želiš da budeš bogat, prvo moraš izgraditi puteve“. Ningbo ima prvoklasne auto-puteve, železničke pruge, uključujući i superbrze koji dostižu 360 kilometara na čas, moderan metro, te četiri međunarodna aerodroma do kojih se stiže u roku od dva sata najviše.

Lokalni žitelji se ponose mostom u obliku latiničnog slova „S“ u Zalivu Handžou, koji je u svetu treći najduži preko mora. Dugačak je 36 km i ima šest traka na kojima je dozvoljena brzina od 100 km na sat. Temelj mosta je je postavljen u junu 2003, a saobraćajnica je otvorena maja 2008. Ukupna investicija je iznosila oko 11,8 milijardi juana (sadašnjih 1,8 milijardi dolara), a period korišćenja saobraćajnice je 100 godina. Usred mora se nalazi platforma površine 12.000 m2, udaljena 14 km od južnog kraka mosta, projektovana za saobraćajne usluge i spašavanje, koja takođe služi kao vidikovac.

Izgradnjom mosta je vreme putovanja između Ningboa i Ksinđžuanga, jednog od predgrađa Šangaja, skraćeno za 120 km (razdaljina sada iznosi samo 179 km). Time je velikoj meri smanjen pritisak na auto-put između Šangaja, Hanđžoua, glavnog grad provincije Džeđijang i Ningboa. Između tri grada je stvoren saobraćajni krug u okviru koga se putuje samo dva sata, bez ranijih velikih gužvi.

Drugi ekonomski biser Ningboa je tamošnja luka, koja je na glavnoj pomorskoj liniji za međunarodne kontejnere u Pacifičkom regionu. Ningbo luka poseduje preko 330 sidrišta, od kojih su 99 dubokomorska, neka sposobna da prime i tankere od 440.000 tona bruto nosivosti.

Sa deltom reke Jangce u pozadini i gledajući u prirodni bedem arhipelaga Džušan, luka Ningbo ima jedinstvene i povoljne prirodne uslove. Može dostići i do 350 radnih dana godišnje. U pitanju je multifunkcionalna i svestrana moderna dubokovodna luka koja obuhvata prostranu kopnenu teritoriju, rukavac i morske luke. Luka služi kao ključna logistička baza za ugalj, žito i ostale robe široke potrošnje u Istočnoj Kini. Otvorene su špediterske linije sa preko 600 luka u više od 100 zemalja i regiona širom sveta.

Posle integracije luka Ningbo i obližnje Đušan dobijena je treća najzaposlenija luka u Kini u kojoj je tokom 2015. pretovareno preko 20,6 miliona kontejnera. Tako je Ningbo-Đušan ušao u elitni klub od samo pet luka u svetu koje su premašile promet od 20 miliona kontejnera. Meštani Ningbo zovu i „grad kulture i kapija sveta“. Područje Ningboa je, naime, poznato i po bogatoj kulturi. Ništa manje nego 102 člana Kineske akademije nauka i Kineske akademije inženjerskih nauka poreklom su iz Ningboa, dragocenost koju nema nijedan drugi grad u NR Kini, tvrde lokalni izvori. Navodi se i da je Ningbo poznati začetnik filozofskih škola i širenja kineske, Han verzije budizma po istočnoj Aziji.

Tako je Ningbo savršena kombinacija mora i planina, trgovine i klasicizma. Njegovi žitelji, koliko su obrazovani, pragmatični i realisti, toliko su dobro raspoloženi i uvek spremni za razonodu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari