Novu koncertnu sezonu u Srbiji otvoriće tradicionalno festival Mokranjčevi dani, koji ove godine obeležava pola veka postojanja. Manifestacija posvećena rodonačelniku srpske muzike, biće održana od 11. do 16. septembra u Negotinu, a dan pre zvaničnog otvaranja u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće besedom hrvatskog dirigenta, pijaniste i pedagoga Vladimira Kranjčevića, negotinska proslava počeće na Gradskom trgu nastupom popularnog hora Viva Vox na čelu sa Jasminom Lorin.


Prvi festivalski dan pratiće i Natpevavanje horova, u kojem ove godine učestvuju ansambli iz Rumunije, Turske, Rusije, Grčke, Bugarske i Srbije.

Za statuetu Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića i mogućnost da sledeće godine na Mokranjčevim danima prirede celovečernji koncert takmičiće se horovi: Sound iz Bukurešta (dirigent Vojku Popesku), Nazim Hikmet iz Istanbula (Erdema Husreta Karakaša), Elegija iz Moskve (Marina Aleksejeva), Kalamaria iz Soluna (Kostisa Papazoglua), Angel Manolov iz Sofije (Darena Popova), kao i Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo (Vera Carina). Obavezna kompozicija je Druga Mokranjčeva Rukovet, a horove ocenjuje žiri u sastavu: dirigenti Vladimir Kranjčević i Darinka Matić Marović i muzikolog Branka Radović, inače selektorka festivala.

– U susret jubileju, ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je Negotinu i negotinskoj publici. Prošle godine zbog obeležavanja sto godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca, program smo više vezali za stvaralaštvo ovog velikog kompozitora. Ovaj put, izdanje je revijalnog tipa i posvećeno je onim stvarima koje negotinska publika voli – objasnila je Radović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, dodavši da će se tako na programu naći i nastup popularnog hora Viva Vox, kao i izvođenje predstave „Grk Zorba“ Pozorišta na Terazijama.

Premijerno na Festivalu biće izvedena radio drama „Mokranjac, čovek svoje umetnosti“, muzikologa Maje Čolović Vasić, u režiji Saše Latinovića, a koncert će prirediti i Beogradska filharmonija, sa dirigentom Vladimirom Kulenovićem. Na programu su i nastupi Beogradski kvartet harfi, pobednika prošlogodišnjeg Natpevavanja hora Iuventus cantat iz Sombora, plesne grupe Una Saga Serbica, Hora i simfonijskog orkestra RTS pod upravom Bojana Suđića.

Planirana je i izložba „Mokranjac – zlatni album“, nastala iz zaostavštine slavnog kompozitora, kao i postavka slika sa ovogodišnje likovne kolonije „Eho muzike“. Prateći program činiće i: promocija feljtona o Mokranjcu Branke Radović, naučna tribina „Fenomen Stevan St. Mokranjac i kraj istorije muzike“ Nadežde Mosusove, kompozitorke i muzikologinje, koja će pokušati da da odgovor na pitanje da li srpska muzika počinje ili se završava sa Mokranjcem, promocija monografije „Pedeset godina Mokranjčevih dana“ Sonje Marinković, tribina““Sećanja i omaži – 50 godina trajanja“ koju će moderirati Aleksandra Paladin, kao i promocija monografije negotinskog Muzeja Krajine „Mokranjčeva kuća u Negotinu“.

Ove godine festival uvodi i novinu kroz seriju koncerata „Klasika u 11“, na kojoj će svakog dana od 11 sati na centralnom gradskom trgu nastupiti studenti beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, ali i horovi „Elegija“ iz Moskve i „Kalamaria“ iz Soluna.

Na zatvaranju biće dodeljana priznanja jubilarnih 50. Mokranjčevih dana.

Mokranjčeva kuća zanemarena

Mokranjčeva kuća biće otvorena tokom festivala, iako usled zanemarenosti i starosti ovoj zgradi prete problemi, objasnio je predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović. Posetioci će moći da je obiđu, uz obezbeđenje, a nakon Festivala, kako kaže, moraće temeljno da se analizira na koji način može da bude dovedena u pređašnje stanje, budući da je u pitanju spomenik kulture.

– To je posao koji će trajati jer taj kompleks zaslužuje mnogo više pažnje, ali nećemo ga dovesti u opasnost da i dalje degradira – istakao je Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari