Izložba grafičkih radova Pabla Pikasa biće otvorena 11. decembra u Narodnom muzeju Užice i moći će da se pogleda do 25. januara.

Autor postavke, užički akademski slikar mr Aleksandar Dimitrijević,čijim se zalaganjem realizuje ta izložba, navodi da će publika videti 46 grafičkih dela slavnog umetnika iz kolekcije Žive i Lazara Laza Vujića (Galerija Mestni trg, Visconti Fine Art Ljubljana).

– Izložbu čine štampe crteža, litografije i gravure nastale između 1932. i 1969. godine. U žiži zbirke nalaze se originalne grafike, svrstane u tri mape: „Pikasovi crteži – Pol Elijar“ (1952), „Fauna i flora sa Antiba“ (1960) i „Dupla flauta“ (1967), koje predstavljaju danas već prilično retko viđene Pikasove radove – kaže Dimitrijević.

Navodeći da je bilo potrebno mnogo kontakata i truda kako bi ta izložba bila priređena u Užicu, Dimitrijević je dodao da će biti štampan bogato opremljen katalog, te da će taj događaj imati i humanitarni karakter.

– Prihodi od prodaje kataloga, koji će koštati 300 dinara, kao i od prodaje ulaznica od 200 dinara za žurku, koja će se iste večeri od 21 čas održati u Gradskom kulturnom centru Užice tokom koje će muziku puštati Uroš Đurić i Srđan Žika Todorović, biće uplaćeni Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima „Anđeli“ iz Užica – dodao je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari