Preminuo akademik Svetozar Koljević 1

Akademik Svetozar Koljević preminuo je 29. maja u 86. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Koljević je rođen 9. septembra 1930. godine u Banjaluci. Studirao je engleski jezik i književnost u Zagrebu i Beogradu. Diplomirao 1954. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao iz engleske književnosti na Univerzitetu u Kembridžu (1957), a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1959). Predavao je englesku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1992. godine redovni je profesor engleske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Školske 1963/64. godine vodio je poslediplomske studije iz engleske i komparativne književnosti na Univerzitetu Indijana, Blumington, SAD. Kao gostujući profesor radio i na univerzitetima u Oksfordu, Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju i Londonu. Držao je gostujuća predavanja i na univerzitetima u Beogradu, Zagrebu, LJubljani, Novom Sadu, Notingemu, Birmingemu, Šefildu, Glazgovu, Lankasteru, te u SAD na Harvardu, Prinstonu, Južnoj Karolini, Ilinoi i Houp koledžu. Bio je član Udruženja književnika BiH, Udruženja književnih prevodilaca BiH, član PEN-a, kao i Međunarodnog udruženja univerzitetskih profesora engleske književnosti (IAUPE).

Za redovnog člana SANU izabran je 1992. godine. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada. U naučnom i kritičkom radu Svetozara Koljevića izdvajale su se tri glavne oblasti: engleska i druge strane književnosti; književnost na srpskohrvatskom jeziku; narodna usmena književnost, naročito junačka epika. Najveći njegov priređivački poduhvat, koji, nažalost, zbog ratnih prilika u Bosni i Hercegovini nije ugledao svetlost dana, jeste „Moderna srpska proza“ u 25 knjiga, čiji je rukopis predat sarajevskom izdavačkom preduzeću Svjetlost u aprilu 1992. godine. Koljević se bavio i prevodilačkim radom. Autor je i koautor nekih udžbenika engleskog jezika, kao i nekoliko čitanki jugoslovenskih književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari