Prvi impuls da radimo „Majstore“ u Pozorištu „Boško Buha“ dala nam je ogromna ljubav prema filmu Gorana Markovića, a potom su došli svi ostali nivoi i značenja. Životi naših malih junaka, nedostojnih dramske radnje, a tako velikih i važnih u sopstvenim očima, nisu više tako smešni kada shvatimo da smo to i mi sami. Ko sme da kaže da se nikada nije zaneo sopstvenim značajem toliko da je zaboravio zašto je zapravo tu? Setimo se potom da je od filma do danas prošlo više od 30 godina, oseti se strah. Strah jer se ništa nije promenilo. Strah kada shvatimo da su učenici škole iz naše predstave rođeni krajem 1960, baš onda kada su rođeni i oni koji danas vode našu zemlju i odlučuju o našim životima… – kazala je dramaturškinja Milena Depolo na jučerašnjoj konferenciji u UK „Vuk Karadžić“, u kojoj će se u četvrtak u 20 sati premijerno odigrati ova predstava Gorana Markovića (po istoimenom filmu) i u režiji Milana Karadžića.

Goran Marković ovom prilikom je naveo da je u odnosu na film načinio minimalne prepravke u scenariju i da je srećan jer vidi da ova predstava ima mnoštvo razloga „da postoji u pozorištu“.

– Stvari se od tada nisu mnogo promenile. Ova ekipa je jako mlada, a od onih starih jedva da ima preživelih. Drago mi je što mogu da kažem da mi se sviđa postavka stvari, nečega od onoga što sam video sa proba, nikada se ni sam ne bih setio da tako uradim, lucidna i duhovita – naglasio je Marković.

Reditelj Milan Karadžić istakao je da je strahovao od rada sa decom koja u ovoj predstavi imaju veliku ulogu, ali da se ispostavilo da je to za njega bilo pravo uživanje.

– Volim da radim Goranove tekstove. Okupili smo značajnu ekipu beogradskih glumaca u ulogama koje smo voleli. Govorio sam glumcima da slobodno odgledaju film, nisam strahovao od uticaja jer ove mlađe generacije neizbežno su dodale nešto savremeno u čitavu stvar – kazao je Karadžić i još dodao, šaleći se, da je upravo ta mlađa ekipa poput Milene Depolo i Milice Mihajlović dodala notu erotskog koje u filmu nije bilo.

Kompoziciju u predstavi potpisuje Irena Popović, scenografiju Boris Maksimović, a kostim Dragica Laušević. Za koreografiju zadužen je Nebojša Gromilić.

U predstavi igraju: Milica Mihajlović, Uroš Jovčić, Nebojša Ilić, Borka Tomović, Nemanja Oliverić, Boba Latinović, Aleksandra Tomić i Andrijana Oliverić u alternaciji, Andrija Milošević, Aleksandar Radojičić, Zoran Cvijanović, Jelena Trkulja, Katarina Marković, Miloš Samolov, Nenad Nenadović, Anja Mit, Vladan Dujović, Milorad Mandić, Nada Sekulić, Miloš Vlalukin i Bojana Ordinačev. Uz glumce, tu su i učenici nekoliko beogradskih osnovnih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari