Serija "Radovan III" prikazana pa izbrisana 1

Povodom teksta u jučerašnjem broju našeg lista o nedavno preminulom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, u kome se navodi da je ovaj velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta, između ostalog, igrao naslovnu ulogu u seriji „Radovan Treći“ koja nikad nije prikazana, u RTS Danasu je rečeno da je u pitanju serijal „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, emitovan od 12. novembra 1978. do 2. januara 1979. godine.

To je serijal koji je po scenariju Dušana Kovačevića režirao Dejan Ćorković. Glavne uloge su tumačili: Velimir Bata Živojinović, Olivera Marković, Milena Dravić, Rade Marković, Dragan Nikolić, LJiljana Lašić, Rastko Tadić, Nikola Simić i drugi. Proizveden je tokom 1978. i 1979. godine. Serija je rađena po motivima pozorišnog komada „Radovan Treći“. Imala je devet epizoda u trajanju od po oko 35 minuta. Snimci na VTRQ trakama, na kojima je ova serija realizovana, nisu sačuvani. Sačuvan je samo filmski materijal za najavnu i odjavnu špicu u trajanju oko tri minuta – objašnjava za Danas Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS.

Bradić napominje da su ovi podaci preuzeti iz „Vodiča kroz produkciju Igranog programa Televizije Beograd“, koji je 1998. napravila Bojana Andrić, a u kome je reč o fondu sačuvanih emisija od 1958. do kraja 1995. godine.

U RTS kažu da umaju mnogo oštećenih drama iz ranijih godina, koje čuvaju i restauriraju koliko je moguće, a da je serija „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ među jedan do dva odsto snimaka koji su vremenom nestali, ali da se ne zna razlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari