Kad tad, živeći u svetu potrošnje i stripova, zapitate se zašto superheroji i superheroine uglavnom nose čizme.


Kod superheroina je više nego jasno. Seksi čizme do listova, kolena i sredine butina odlično se slažu uz metalne tange, XS suknje od streča i hot korsete, kod Zatane uz mrežaste čarape. S druge strane, ne mogu baš reći da su elegantne čizme, vidi se, udobne kao rukavice, koje momcima prate liniju delikatnih gležnjeva i izvajanih listova (negde do pola), posebno muževne. Svakako, slažu se uz unisex helanke, češće trikoe sa ojačanim delovima što imitiraju mišiće. Pitanje je da li bi još neki tip obuće mogao da bude odgovarajući. Baletanke, možda, ali to bi bilo uvrnuto. Mogu da zaključim, uz poštovanje svih seksualnih orijentacija, da su žene obučene/skinute da bi izgledale seksi, a da su muškarci obučeni kao žene upravo da ne bi tako izgledali. Seksi.

Možda je ovo problem sa mojom sklonošću ka praktičnom, ali mi je muževniji, pa tako i privlačniji, Brus Vejn nego njegov alter ego. Istina, Brus sa svim Betmenovim gedžetima u podrumu. Elegantan, bogat i u cipelama. Streč šunjalice lišene su svake trunke maskulinog. Sasvim sigurno, odlične su za penjanje po fasadama, za doskok na krov zgrada i bezglavo trčanje. Nažalost, isto su tako dobre i za piruete Crnog labuda, što, uz sve komplimente baletanima za građu, veštinu i umetnički rad, ne inspiriše.

Sve pitajući se otkud to da zgodni junaci ne dobijaju drugu obuću i razmišljajući šta bi trebalo u njihovom konceptu da se promeni da bi izgledali više kao muškarci, manje kao izlivene gumene figure u stalnoj borbi protiv zla, došla sam do logičnog pitanja: zašto Džems Bond nije superheroj? Ako izuzmemo Krejga, kome lepota nije adut, 007 je super dasa, borac za pravdu, hrabar, vešt, ne leti bez pomagala, ali tu nema razlike između njega i Betmena, ide u vodu i vatru, plus, obučen je kao muškarac a ne kao Oskar. Istina, neki ogranci inače kompleksnog pitanja morala su potencijalna prepreka, ali odsustvo morala je zapadni koncept morala, pa na kraju i u ovome sasvim ispunjava kriterijume.

Glasam za novi imidž superheroja: odelo, bela košulja, Boss cipele. Potencijalnog junaka treba da dopunim drugim delom njegove ličnosti. Zarad inovativnosti, predlažem da u običnom životu bude momak u spido gaćicama, sa kapicom, a kad zatreba, borac za bolje sutra u usko krojenom odelu i cipelama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari