U Narodnom pozorištu u Nišu večeras će biti premijerno izvedena drama „Veliki manevri u tijesnim ulicama“ hrvatskog književnika i scenariste Iva Brešana, a u režiji v.d. direktora pozorišta Ivana Vukovića. Drama je imala praizvedbu u Zagrebačkom gradskom kazalištu „Komedija“ 1990. godine, a ovo je njeno prvo izvođenje u Srbiji.


– Reč je o komediji zabune po uzoru na renesansne, sa razigranim zapletom i puno likova. Radnja je smeštena u Šibenik početkom 20. veka i kroz niz komičnih situacija prikazuje likove Dalmatinaca uvek spremnih da se našale, ali i da zlopamte ili se osvete. Tekst je odabran u dogovoru sa ansamblom – kaže Vuković.

Kako je rečeno, u ovoj „pitkoj“ predstavi „nema glavnih uloga“. Likove tumače glumci: Miroljub Nedović, Nađa Nedović Tekinder, Borjanka Ljumović, Oliver Šukletović, Marko Marković, Danilo Petrović, Miloš Cvetković, Dragoslav Savić, Marjan Todorović, Miroslav Jović, Risto Bukvić i Mladen Milojković. Prva repriza najavljena je za 8. april, a naredno izvođenje je 16. aprila. Brešan, inače, važi za istaknutog hrvatskog dramskog pisaca, a njegovi komadi igrani su na mnogim scenama bivše Jugoslavije, kao i u inostranstvu. Prvi veliki uspeh doživeo je 1971. sa svojom „Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja“, koja je tri godine kasnije adaptirana u istoimeni film u režiji Krste Papića. Zbog kritike tadašnje vladajuće komunističke ideologije, pojedine Brešanove drame bile su zabranjivane i skidane s repertoara u nekim republikama ex Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari