Zanimljiva "Republika" 1

Dubrovnik je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na ovoj planeti. Status „top destinacije“ uključuje i cene, za koje se podrazumeva da su otišle „nebu pod oblake“. Kada se posle više od decenije ponovo nađete u ovom gradu, shvatite da se sve oko vas promenilo: države, sistemi – iz diktature smo zakoračili u demokratiju, ali da je Dubrovnik i dalje ostao jedinstven, neponovljiv i svoj.

P { margin-bottom: 0.21cm; }Dok sređujete utiske upoređujući ih sa uspomenama iz minulih, ne toliko davnih vremena, odjednom vas iznenadi najava za dokumentarnu seriju od šest epizoda – „Republika“, koju je proizvela i emitovala Hrvatska radio-televizija. Ova kuća se pre nekoliko godina odvažila na sličan poduhvat, emitovala je dokumentarnu seriju „Hrvatski kraljevi“, koja, osim skupe produkcije i špice poput one za CSI, nije kvalitativno donela ništa značajno: nategnut i loš scenario, o tumačenju istorije ne isplati se ni govoriti, potpisao je Božidar Domagoj Burić.

Videh da upravo emitovanu „Republiku“ potpisuje isti autor. Pomislih da će „novci od RTV pristojbe“ tamošnjih TV pretplatnika (naplata pretplate je visoka, 95 odsto građana Hrvatske plaća pretplatu i ništa ne pita, mada se kao i svuda žali na kvalitet programa) otići ni u šta i da je reč još jednom „velikom projektu“ kakve smo na ovim prostorima već viđali.

Videh prvu, a onda i ostalih pet epizoda, te se veoma prijatno iznenadih. Sve se može pogledati na platformi hrt.hrti.hr (treba u pretraživač ukucati ime serije). Autori govore o postojanju Dubrovačke republike, pokušavaju da osvetle njeno višestoletno postojanje i značaj koji je ostavila u istoriji Evrope i sveta. Mora se priznati da dugo o nešto ovakvo nije snimano. Kombinacija je to BBC i History dokumentarca. Ima i malo preterivanja – Mohačka bitka izgleda kao bitka iz Igre prestola ali budući da se ista HBO serija snimala u Dubrovniku, i da postoje turističke ture „Stopama Igre prestola“, nije čudo što su se malo više uživeli i dozvolili da ih ponese dramaturgija epske sage. Ali, sve ostalo je veoma lepo, popularno i uravnoteženo objašnjeno. Nije izmišljana rupa na saksiji. Vešto su kombinovani igrani prizori iz svakodnevnog života sa naracijom. Spomenuti su neki od znamenitih Dubrovčana poput Marina Držića, Ivana Gundulića, Cvijete Zuzorić, Marina Getaldića, Ruđera Boškovića. Nekoga smo nenamerno zaboravili. Ne ulazimo u kvalitativno određivanje i tumačenje istorije, posebno one novije, čemu serija podleže, koje treba prepustiti istoričarima i ljudima od struke.

Ono što „Republika“ jeste postigla je razumevanje medija za koji je i pravljena. Dobro savladan, naučen i primenjen jezik televizije i poštovanje zakonitosti medija. Autorski tim serije čine još i izvršna producentkinja Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovecki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonkovic, dok se za maske pobrinula Snježana Gorup. Posao su uradili odlično i to treba pogledati.

Glosa: Ima i malo preterivanja – Mohačka bitka izgleda kao bitka iz Igre prestola ali budući da se ista HBO serija snimala u Dubrovniku, i da postoje turističke ture „Stopama Igre prestola“, nije čudo što su se malo više uživeli i dozvolili da ih ponese dramaturgija epske sage

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari