Odluka MSP je teška za Srbiju i to našoj javnosti treba otvoreno reći, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić u obraćanju građanima. On je najavio borbu za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN, koja će pozvati da se problem Kosova reši pregovorima. Tadić je naglasio da Srbija ima jasan plan diplomatskih aktivnosti i najavio da će već tokom vikenda specijalni izaslanici biti upućeni u 55 zemalja širom sveta sa njegovim pismom predstavnicima država ili vlada.

„Mnoge zemlje biće pod pritiskom da priznaju Kosovo pre izjašnjavanja u Generalnoj skupštini UN. Srbija će učiniti sve napore da takvih priznanja bude što manje i da na jesen ove godine u Njujorku bude usvojena rezolucija Srbije“, rekao je Tadić.

Sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio je da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu UN – Generalnoj skupštini, smatra Boris Tadić Precizirajući da je politički zaključak prepušten Generalnoj skupštini UN, Tadić je najavio da će državne institucije pažljivo analizirati savetodavno mišljenje MSP.

Prema njegovim rečima, Srbija Tadić je poručio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer jednostrana, etnički motivisana, secesija nije u skladu sa principima UN.

„Postavlja se pitanje da li će ova odluka imati implikacije po međunarodni poredak. Ako bi se ovakva odluka čitala u svetlu u kakvom se danas ona predstavlja u Prištini, nesumljivo je da bi imala velike implikacije na secesionističke pokrete svugde u svetu“, ukazao je Tadić.

Pošto Sud nije razmatrao pitanje secesije, ponovio je Tadić, političke implikacije biće postavljene na zasedanju Generalne skupštine UN na jesen. „Srbija nije i nikada neće promeniti svoj principijelni stav: ‘Ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova’“, poručio je Tadić i predvideo da će borba za kompromisno rešenje biti teška i duga, ali da Srbija od nje neće odustati. Važno je da se očuvaju mir i stabilnost na teriroriji Kosova, naglasio je Tadić i pozvao građane da ne nasedaju na bilo kakve provokacije, ako do njih dođe, ističući da će Srbija problem Kosova rešavati isključivo mirnim putem. On je istakao da odbrana interesa Srbije na Kosovu nije dnevnopolitičko pitanje, već nacionalni i državni zadatak „najvišeg reda za sve građane, državne institucije i političke stranke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari