– U poslednje dve godine porastao je broj građana Srbije koji imaju pozitivne utiske o Rusiji, a najnovije istraživanje u kome su učestvovali mladi između 18 i 35 godina starosti pokazuje paradoks koji se ogleda u tome da oni „žele da se isele u SAD i EU, ali da usele Rusiju u Srbiju“, ocenjeno je na konferenciji „Srbija i Rusija – ruski uticaj na stabilizaciju, demokratizaciju i evropske integracije Srbije“, koji je juče održan u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS) u hotelu Metropol.

Predstavljajući rezultate ankete o „predstavama i preferencijama“ mladih u Srbiji u vezi sa EU, SAD i Rusijom, direktorka istraživanja IPSOS Svetlana Logor navela je da ta starosna grupa i dalje daje prednost Zapadu u odnosu na Rusiju kada je reč o domenima poput obrazovanja, zaposlenja, lečenja, kulture, zabave, ali da 31 odsto ispitanika podržava usvajanje ruskog zakonodavstva u slučaju eventualnog saveza sa Rusijom, dok 42 odsto njih podržava uvođenje ruskog političkog sistema.

– Prema mišljenju 85 odsto ispitanika savez sa Rusijom bi povećao mogućnosti za zapošljavanje, a74 odsto njih smatra da bi to doprinelo dolasku stranih investitora, kazala je Logar, koja je, između ostalog, navela i da bi veliki broj mladihpodržaoprisustvo vojnih baza Rusije u Srbiji.

Direktorka CEAS Jelena Milić istakla je da „klimu“ u Srbiji karakteriše „savršena bura“ ruskih interesa koji žele da spreče Srbiju u procesu demokratizacije, stabilizacije i evropskih integracija. „Uporedo s tim, postoje interesi u vladajućoj strukturi koji ne žele da vide Srbiju integrisanu u EU… Tu spadaju i oni koji su ostali u sistemu bezbednosti a nisu procesuirani za ratne zločine“, rekla je ona.

Milić je takođe konstatovala da se Rusija „sprema da oteža primenu Briselskog sporazuma“. „Novi faktor podrivanja podrške evropskim integracijama u Srbijijeste isve vidljivija proputinovska opozicija, koja ranije ovde nije postojala“, tvrdi direktorka CEAS.

Istoričar Milivoj Bešlin ukazao je govoreći o rusko-srpskim odnosima kroz istoriju da je Rusiji Balkan bio i ostao potreban da bi se dokazivala kao velika sila. „Srpsko-ruski odnosi se u Srbiji neretko predstavljaju kroz pokušaj stvaranja paraistorije, kroz mitotvorsku svest… Naivno je verovati da se Rusija žrtvovala da bi pomogla hrišćanima, ona je uvek bila pre svega vođena svojim interesima“, zaključio je Bešlin.



Protest komunista

Uoči početka jučerašnjeg skupa grupa predstavnika SKOJ protestovala je protiv njegovog održavanja zbog učešća predstavnika Ukrajine i sporazuma koji je Srbija potpisala sa NATO. Oni su ispred „Metropola“ nosili zastave i transparente sa porukama poput „Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari