Pozivam SNS i javnost da se izjasne o tome da li je Srbiji uopšte potrebna opozicija. Vlada Vojvodine i članovi DS su gotovo svakodnevno meta napada naprednjaka, na krajnje nepristojan i demokratiji neprimeren način.

Gde je granica bezobrazluka ljudi koji su, navodno, promenili ćud? A bilo bi dobro kada bi barem promenili metode iz devedesetih. Jedini cilj takve propagande SNS je dolazak na vlast na svim nivoima – istakao je u razgovoru za Danas Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke i sekretar za privredu u Vladi Vojvodine.

SNS iznosi u javnost podatke o poslovanju pokrajinskih fondova, sa teškim optužbama za zloupotrebe. Da li je moguće da ti podaci uopšte nisu tačni?

– Svi programi Vlade Vojvodine su sprovođeni javno i podaci su u svakom trenutku dostupni. Novac dobijen od privatizacija je ulagan u otvaranje novih pogona s novim tehnologijama i zaposleno je 20.000 ljudi. Najviše je napadan program novih tehnologija, a on je najuspešniji u Srbiji. Za razliku od sličnih programa koje je sprovodila Republika, mi nismo davali bespovratna sredstva, nego su firme vraćale u proizvodima, koji su se preko pokrajinskih robnih rezervi distribuirali tamo gde je bilo najpotrebnije, a najviše obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. Istovremeno, nema nijedne opštine u Vojvodini u kojoj nije ostvaren neki od tih programa.

A da li su tačni podaci DS o zloupotrebama u novosadskim javnim preduzećima?

– Mi smo tražili od SNS i njihovih koalicionih partnera da objave spisak lica koja su zaposlena u javnim preduzećima otkako su preuzeli vlast u Novom Sadu. Tražili smo i izveštaje o poslovanju tih preduzeća. Odgovore nismo dobili. Jedino znamo da je stanje očajno. Neprekidno ćemo tražiti da objave podatke, kao što smo za samo nekoliko sati objavili spiskove lica koja su zaposlena po programima Vlade Vojvodine.

Vidimo da će SVM participirati u republičkoj i lokalnoj vlasti u Novom Sadu. S druge strane, LSV šalje signale da je poželjan partner za SNS, makar u suptilnim nijansama između vlasti i opozicije.

– Ako tako posmatramo, i SVM i LSV imaju aspiracije da učestvuju u radu republičke vlade, što je njihovo legalno pravo. DS je izašla u javnost sa čvrstim stavom da ne možemo sarađivati sa SNS zbog nakaradnog sistema vrednosti koji ta stranka promoviše. Ali, prethodna sednica Skupštine Vojvodine je pokazala da problemi u našoj koaliciji ne postoje i odluke su donošene značajnom većinom poslanika. Naša koalicija u Vojvodini dobro funkcioniše. Mi u toj vladi donosimo odluke bez ikakvih nesuglasica. To je najbolji odgovor na sve spekulacije. Uostalom, Skupština APV je mesto na kojem se vidi da li nesuglasice postoje.

Ipak, sve ide u prilog najavama da će vanredni pokrajinski izbori biti do kraja godine?

– Onog trenutka kada većina od 61 poslanika bude pokazala da koalicija više ne postoji, to će značiti da idemo na izbore. Pred nama su izuzetno značajni zadaci, od donošenja novog statuta Vojvodine i pratećih akata do usvajanja plana privrednog razvoja i tu ćemo pokazati jedinstvo. Smatram da vrednosni sistem na kojem je zasnovan koalicioni sporazum u Vojvodini nije narušen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari