Dačić: Ne menjamo prioritete 1Foto: Stanislav Milojković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd neće menjati spoljnopolitičke prioritete i da će nastaviti da vodi odgovornu i predvidivu spoljnu politiku. Dačić je na svečanosti u Skupštini Srbije, tokom obeležavanja Dana srpske diplomatije, rekao da prioriteti Beograda ostaju pregovori o članstvu u Evropskoj uniji i razvijanje najboljih odnosa sa tradicionalnim prijateljima, poput Rusije, Indije, Kine i zemalja Afrike i Latinske Amerike.

Srbija će istovremeno dalje razvijati bliske odnose sa evropskim zemljama, izjavio je Dačić. On je rekao da Srbija želi da pronađe zajedničke interese sa velikim silama i da će nastaviti da radi na jačanju regionalne stabilnosti, vodeći računa o interesima svojih građana i države.

Prema Dačićevoj oceni, stranke vladajuće koalicije su na prethodnim izborima od građana dobile ogromnu podršku, kakva nije uobičajena za zemlje u tranziciji. U ime Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, predstavnicima diplomatskih misija mogu da poručim da je Srbija spremna na saradnju sa međunarodnom zajednicom, u zajedničkom interesu, izjavio je Dačić. On je ocenio da se savremeni svet suočava sa brojnim izazovima, kao što je opasnost od terorizma. Prema Dačićevim rečima, vreme je da ostrašćeni govori i spremnost za sukobe ustuknu i daju prostor diplomatiji za rešenje problema. Na početku obeležavanja Dana srpske diplomatije minutom ćutanja je odata počast srpskim diplomatama poginulim u Libiji.

Svečanosti su prisustvovali i bivši ministri spoljnih poslova Vladislav Jovanović i Vuk Drašković, kao i strani ambasadori. Dan Srpske diplomatije – 29. maj, ustanovljen je odlukom Vlade Srbije, u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari