Nećemo apliciriti za članstvo u NATO, imamo odluku parlamenta o vojnoj neutralnosti, rekao je juče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da Srbija neće ići ni u jedan vojni savez. Srbija ne ide u NATO, to svi znaju, rekao je Dačić novinarima juče u Beogradu, dodajući da se poslednjim sporazumom potpisanim sa tim savezom zapravo nije desilo ništa novo. Dačić je rekao da su sve Vlade Srbije posle 2.000. gradile bliže odnose sa NATO, koji dopiru do nivoa gde prestaje saradnja, a počinje članstvo.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Srbija je došla do tog najvišeg nivoa saradnje sa NATO koji ne podrazumeva članstvo, rekao je Dačić, koji tvrdi da su napadi deo izborne kampanje, a da se zapravo ništa novo nije desilo i da slične sporazume imaju i druge zemlje partneri sa NATO, uključujući Rusiju. Nemamo nikakvih problema u odnosima sa Rusijom, EU i NATO, kazao je Dačić, prenosi FoNet.

Podsetimo, vojna neutralnost Srbije proglašena je Rezolucijom Skupštine Srbije iz decembra 2007. koja se odnosila na Kosovo i to samo jednim njenim članom. U okviru „Rezolucije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije“, član kojim je utvrđena vojna neutralnost glasi: „Zbog ukupne uloge NATO-a, od protivpravnog bombardovanja Srbije 1999. bez odluke Saveta bezbednosti do Aneksa 11 odbačenog Ahtisarijevog plana, u kome se određuje da je NATO „konačan organ“ vlasti u „nezavisnom Kosovu“, Narodna skupština Republike Srbije donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka o tom pitanju“. Do danas, ova rezolucija i taj njen član je jedini zvanični dokument koji spominje vojnu neutralnost.

Srbija je 2013. postala posmatrač Zajednice dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saveza okupljenog oko Rusije, naslednice Varšavskog pakta. ODKB je organizacija koja se zasniva na bezbednosno-vojnoj saradnji, a od 1992. povezuje niz članica bivšeg SSSR-a: Belorusiju, Kazahstan, Jermeniju, Kirgistan i Tadžikistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari