– “Dijalog u Briselu, koji je ključni kriterijum za napredovanje Srbije u evropskim integracijama, „žrtva“ je neslaganja u kosovskom parlamentu, gde je kao ultimatum postavljeno pitanje formiranja specijalnog suda za ratne zločine.Srbija će poštovati sve što je potpisala.

Priština, međitim, koristi svaku situaciju da ne poštuje taj sporazum i prijavljuje se za članstvo u organizacijama koje nisu bile predmet dijaloga, naglasio je juče u Skupštini Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade odgovarajući na pitanja poslanika. On je naveo i da će Srbija učiniti sve što može da članicama UNESKO stavi do znanja da je prijem Kosova, bilo i sa političkog i sa aspekta kulturne baštine, štetan potez.

        Inače, puna tri sata, u mirnoj atmosferi, bez tentzije, gotovo svi članovi vlade odgovarali su na raznorazna poslanička pitanja. Pred poslanicima se nije pojavio jedino premijer Aleksandar Vučić, a predsednica Skupštine Maja Gojković, prenela je njegovo izvinjenje da  je izostao zbog sastanaka o ekonomskim pitanjima.

       Na konstataciju  Zorana Živkovića, lidera Nove stranke  da mu je žao što premijer nije došao u parlament, jer je baš hteo da ga pita “koja će dobitna kombinacija biti izvučena na lotou u sledećem krugu“, prvi potpredsednik Vlade posavetovao je Živkovića da ga ne zove previše, s obzirom kako je prošao na prošloj sednici . Dačić je rekao i da je obaveza svih nadležnih  da istraže do kraja sve nepravilnosti koje su nastale u Državnoj lutriji.

           Odgovarajući na pitanje Živkovića zbog čega premijer neprekidno daje  lažna obećanja Dačić je rekao da Vlada Srbije nema nameru da daje lažna obećanja, da se sve proverava na izborima i da će se videti ko će na kraju biti u prilici da štiklira urađeno.

        “A vanredni parlamentarni izbori apsolutno nisu u planu.Nisam siguran da bi trebalo da se radujete čak i da se donese odluka za vanredne izbore”, rekao je Dačić podsećajući Živkovića da je i on  obećavao da će Srbija 2007. godine ući u EU, a da je sada 2015. Nadovezala se i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović koja je navela da je za godinu dana ispunjeno sve što je premijer u ekspozeu obećao, a neke stvari čak i brže.

        Balint Pastor, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da građani Subotice i Kanjiže ne mogu normalno da žive, jer u Kanjižu dnevno dolazi između 1.000 i 1.500 migranata koji su smešteni u gradskom parku, pa ljudi tu više ne mogu da izvode decu, a komunalne službe iznose tone smeća. “Svakodnevno ima manjih incidenata među migrantima i hvala bogu nema ih između migranata i loklanog stanovništa. Migranti prolaze kroz voćnjake, njive i prave štetu koju bi trebalo nadoknaditi vlasnicima zemlje, ma od njih ne može da se sedne u kafiće i u pošte, gde prave redove, dok gosti otkazuju dolazak na četiri velike manifestacije koje bi trebalo da se održe u avgustu. Kanjiža neće prihvatiti centar za azil ili prihvatilište” rekao je Pastor i pitao šta je plan Vlade Srbije za rešenje ovog problema.

       Ministar rada Aleksandar Vulin, je odgovorio da će u Kanjiži biti otvoren prihvatni centar za ljude koji se vraćaju iz Mađarske po sporazumu o readmisiji.

        “Mi te ljude ne možemo da zaustavimo. To jeste problem za Kanjižu. Obezbedićemo bolji prijem, kako bi migranti bili manje prisutni u centru grada, a isto ćemo učiniti i u Subotici, ali nemamo pravo da te ljude zaustavimo “, rekao je Vulin, dodajući da je do 29. jula bilo 64.022 tražioca azila u Srbiji, koji ne žele da ostanu ovde. Napomenuo je i da je od različitih organizacija stigla pomoć oko 50.000 evra, a od UNHCR je dobijena pomoć u hrani i dodatnih 11 miliona dinara, kao i da sve  ostalo plaća Srbija.

       Ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović rekla je u vezi sa pomoći EU, da je do sada iz nacionalnih i predpristupnih fondova za azilanstski centar dobijeno 2,3 miliona evra za 2014.godinu, 6 miliona evra za kategorije lica u procesu readmisije, a dodala je da je nedavno od EU traženo i dobijeno dodatnih 2,5 do 3 miliona evra za terenska vozila, termovizijske kamere i uniforme, za dodatnu kontrolu granica.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovarajući na pitanja poslanice Nove Srbije Dubravke Filipovski rekao je da bi  kubanska vakcina za lečenje raka pluća i dijabetično stopalo trebalo da stigne u septembru, ukoliko sporazumi budu potpisani u dogledno vreme, a  Zorana Mihajlović  obećala je da će do sredine sledeće godine početi radovi na Fruškogorskom koridoru, a o tome kako će biti finansiran biće odlučeno naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari