Odluka da Srbija učestvuje na „Paradi pobednika“ u Moskvi je nacionalna odluka, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. „Na Srbiji je da odluči na kojim događajima će učestvovati i na koji način, uključujući i paradu u Moskvi“, rekao je Devenport novinarima u Narodnoj biblioteci. On je ponovio da je politika EU o situaciji u Ukrajini veoma jasna i da je Rusija prekršila međunarodno pravo aneksijom Krima. Davenport je rekao da nema informaciju koliko će zemalja EU imati predstavnika na paradi u Moskvi. Taj datum je, naglasio je, bitan i za EU kao Dan Evrope i dan sećanja na početak evropskog pokreta i „dan kad mislimo o budućnosti naše zajedničke vizije“.

Sagovornici Danasa različito tumače odluku predsednika države Tomislava Nikolića o učešću pripadnika Vojske Srbije na paradi povodom obeležavanja Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi. Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, smatra da će prisustvo srpskih vojnika 9. maja u ruskoj prestonici označiti novi nivo „namernog neusaglašavanja politike Srbije sa spoljnom politikom EU“, dok Bratislav Jugović, direktor Pokreta socijalista, čija partija je deo vladajuće koalicije, tvrdi da će Srbija na taj način pokazati da je protiv fašizma.

Na sajtu predsednika države se navodi da će VS učestvovati na osnovu poziva ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, povodom obeležavanja 70. godišnjice „pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945.“

Jelena Milić ističe da će Srbija apsolutno gurnuti prst u oko i Zapadu i međunarodnoj zajednici jer će paradirati sa zemljom koja je prekršila međunarodno pravo i integritet Ukrajine.

– Na taj način potpuno pada u vodu ranija priča da kobajagi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine. Mora postojati koherentnost u stavovima Vlade i predsednika. Greška je što se ovo tretira kao vojno pitanje, jer se radi o spoljnopolitičkom pitanju u kojem je samo formalnu odluku o ulozi vojske dao predsednik. To je ili uplitanje Nikolića u nešto što nije njegov mandat, odnosno u spoljnu politiku, ili je to učinjeno uz saglasnost Vlade Srbije koja onda zaista ima jednu šizofrenu spoljnu politiku, kako je izjavio američki ambasador Majkl Kirbi. Drugi razlog zbog kojeg nije trebalo dati zeleno svetlo za učešće vojske na paradi u Moskvi odnosi se na „slučaj helikopter“, a treći je to da mi izgleda ne znamo šta je antifašizam – konstatuje ona.

Sagovornica Danasa precizira da sada vidimo koliko je situacija u vojsci loša i da postoje različiti problemi u proceduralnom i normativnom smislu oko toga kako se vojska pokreće, ko šta kome sme da kaže, kada struka sme da kaže „ne“ politici… „Najzad, Srbija, izgleda, ne zna šta je antifašizam, o čemu je nedavno govorila i istoričarka Dubravka Stojanović. Šaljemo vojsku u Moskvu u trenutku kada se rehabilituju četnici i pitanje je koju mi to vojsku od pre 70 godina slavimo. Istovremeno, ako podržavamo antigej politiku ruskog predsednika Vladimira Putina i slično, mi ni ne znamo šta je suština antifašizma“, zaključuje ona.

S druge strane, Bratislav Jugović kaže za Danas da su levičari uvek i na svakom mestu protiv fašizma, pa je on kao levičar zahvalan predsedniku Nikoliću na odluci da Vojska Srbije učestvuje na „Paradi pobednika“ 9. maja, na dan kada se obeležava pobeda protiv najvećeg zla.

– Kao što sam ponosan na govor premijera Vučića 24. marta, kada se obeležavala godišnjica početka NATO agresije na našu zemlju, tako sam ponosan na odluku predsednika Nikolića da Vojska Srbija učestvuje na „Paradi pobednika“. Kao što sam ponosan na izjave Aleksandra Vulina, koje opominju povampireni fašizam na ovim prostorima da zlo „neće proći“ („no pasaran“), tako sam ponosan na odluku predsednika Nikolića da se srpska trobojka vijori na paradi antifašizma. Ponosan sam na odluku predsednika Nikolića, zato što je ovom odlukom veran Srbiji i narodu koji ga je birao – naglašava sagovornik Danasa.

Podsetimo, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je 2010. paradi u Moskvi na proslavi 65. godišnjice pobede nad fašizmom. Tada je objavljeno da je Tadić prvi predsednik Srbije koji je pozvan na ovu svečanost, ali da poziv nije upućen i Vojsci Srbije. Prema dostupnim informacijama, Rusija je ovog puta pozvala oružane snage ukupno 16 „prijateljskih zemalja i članica antihitlerovske koalicije“. Deset država je dosad potvrdilo učešće, dve su odbile, dok se čeka odgovor još četiri.

Čepurin: Poziv odmah prihvaćen

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin je izrazio očekivanje da će predstojeća parada biti impresivnija od svih do sada. Dodao je da je zadovoljan što će i Srbija učestvovati. Čepurin je, na skupu o OEBS u Skupštini Srbije, najavio da će učesnici parade marširati u koloni, u formaciji od osam puta osam ljudi. To znači da države koje učestvuju moraju imati najmanje 64 osobe u koloni. „Važno je što će Srbija biti prisutna na visokom nivou, a predsednik Tomislav Nikolić je odmah prihvatio poziv“, rekao je Čepurin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari