Demokrate bi mogle da izgube vlast u Nišu ukoliko ne amortizuju unutarpartijske sukobe u gradskom odboru, zbog kojih je SPS smatra nedovoljno pouzdanim partnerom za formiranje nove vladajuće koalicije. U dosadašnjim pregovorima sa niškom SNS, socijalisti traže mesto gradonačelnika, uz obrazloženje da bi on bio „dobra veza“ sa republičkom vladom koju će najverovatnije formirati DS i SPS, potvrđeno je Danasu iz više izvora, od kojih neki tvrde da se centrale SNS i SPS, ali i vrh DS, ne protive da naprednjaci i socijalisti „uzmu Niš“.

U zvaničnim pregovorima o formiranju većine u Skupštini grada Niša, koje vode i DS i SPS, socijalisti su tražili da im demokrate u razumnom roku „pruže neku vrstu garancije za svoju unutrašnju stabilnost“. Ukoliko se to ne dogodi, kroz, recimo, izmenu sastava i redosleda odbornika na izbornoj listi DS, oni su spremni da lokalnu vlast dogovore sa SNS. Naprednjaci pregovaraju i sa DSS i LDP, kako bi vladajuća koalicija u Nišu „bila što stabilnija“.

„Zbog unutrašnjih sukoba u niškoj DS nismo sigurni da će, na primer, odbornici demokrata, koje kontroliše aktuelni gradonačelnik Miloš Simonović, pošto skoro svi pripadaju njegovoj struji, na sednici Skupštine grada glasati za oficijelnog kandidata DS za gradonačelnika Dragoslava Ćirkovića ili će odlučiti da odugovlače, dok Simonović u centrali demokrata u Beogradu ne isposluje da ponovo bude kandidat za gradonačelnika, što mu je očigledna namera. Nismo sigurni ni da ti isti odbornici, čak i ukoliko glasaju za Ćirkovića, na sledećoj sednici neće opstruirati izglasavanje novog gradskog budžeta, što bi dovelo do raspisivanja novih izbora. Zašto bismo kao ozbiljna stranka rizikovali, tim pre što imamo posredne informacije da je i lider DS Boris Tadić navodno spreman da pusti niške demokrate niz vodu zbog njihove nesloge“, kažu za Danas pouzdani izvori bliski SPS.

Oni dodaju da bi dogovor s naprednjacima, s druge strane, mogao da obezbedi da gradonačelnik Niša bude socijalista Igor Novaković, sadašnji predsednik gradske opštine Palilula.

Izvori iz lokalne DS, međutim, negiraju da je vrh stranke odlučio da Niš „ustupi“ naprednjacima i socijalistima. Oni navode da je na sednici Glavnog odbora DS 30. maja zauzet stav da će ta stranka formirati lokalnu vlast u svim gradovima u kojima je osvojila prvo i drugo mesto, dakle i u Nišu. Takođe, navode da je posle Glavnog odbora zamenik predsednika stranke Dragan Đilas naložio glavnim funkcionerima u niškoj DS da intenzivno rade na formiranju gradske vlasti, a za Ćirkovića „isposluju“ mesto gradonačelnika.

Unutar niške DS već mesecima traju sporenja između struje koju predvodi aktuelni gradonačelnik Simonović i one koju pored ostalih personifikuje Ćirković, inače predsednik centralne gradske opštine Medijana. Izgledalo je da su pred izbore 6. maja sukobi pacifikovani, pošto su Simonović i član Predsedništva DS Boško Ristić s predsednikom stranke Tadićem dogovorili da će kandidat za gradonačelnika biti Ćirković, koji po istraživanjima uživa najveću podršku Nišlija, a da će aktuelni gradonačelnik zauzvrat „otići na funkciju u centralnoj izvršnoj vlasti“ i biti na solidnom mestu na poslaničkoj listi „Izbor za bolji život“.

Ali, dogodilo se da je Simonović na listi završio na nižem mestu od očekivanog. Usledila je sednica Gradskog odbora, čiji je predsednik Simonović, na kojoj je utvrđena izborna lista gradskih odbornika, na kojoj je on bio prvi, a Ćirković drugi, dok su među 25 kandidata bili „svi Simonovićevi ljudi“. Reagovala je centrala DS, koja je na prvo mesto postavila Ćirkovića, ali nije menjala sastav i redosled ostalih odbornika. Po zvaničnom proglašenju izbornih rezultata, Simonović je započeo pregovore o formiranju skupštinske većine s URS, SPS i LDP, ali na njih nije pozvao Ćirkovića. Opet je intervenisao Izvršni odbor DS, koji je za vođenje pregovora ovlastio Ćirkovića, uz obrazloženje da kao kandidat za gradonačelnika ima takvo pravo i obavezu.

Kandidat DS za gradonačelnika Dragoslav Ćirković kaže za Danas da očekuje uspešan nastavak pregovora sa SPS, URS i LDP do kraja ove sedmice. „Vrlo je izvesno da ćemo na konstitutivnoj sednici Skupštine grada uspeti da formiramo većinu“, rekao nam je Ćirković.

Predsednik niške SNS Zoran Perišić rekao je za Danas da će ta stranka nastaviti pregovore „najverovatnije u sredu“, a da su oni do sada tekli „odlično“, jer su se SPS, DSS i LDP „načelno saglasile o formiranju potencijalne većine“.

Neformalni kandidat SPS za gradonačelnika Novaković izjavio je za naš list da će ta stranka „razgovarati sa svima“, insistirajući na prihvatanju njene ekonomsko-socijalne platforme za Niš, pred kojim je „izuzetno težak period“.

Konstituisanje

Konstitutivna sednica Skupštine grada Niša, koja ima 61 odbornika, zakazana je za 14. jun. U njoj će sedeti 17 odbornika iz SNS, 15 iz DS, 11 iz URS i deset iz SPS, dok DSS i Preokret imaju po četiri mandata.

Živković: Dogovor demokrata i naprednjaka?

Bivši premijer Srbije i niški eksgradonačelnik Zoran Živković rekao je prošle sedmice, pozivajući se na „do sada dobro obaveštene izvore“, da se „vrh DS složio“ da se u Nišu formira vladajuća koalicija između SNS, SPS i DSS, a da zauzvrat vrh SNS neće ometati Tadića u formiranju nove Vlade Srbije. Identična koalicija trebalo bi da bude formirana i u Čačku, Kraljevu, Valjevu, Leskovcu i još nekoliko manjih gradova“, rekao je Živković, ističući da se nada da je ova informacija ipak netačna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari