Oštre izjave i drastični potezi premijera Hrvatske Zorana Milanovića, kome uskoro ističe mandat, prema Srbiji zbog izbegličke krize mogle bi njegovoj Socijaldemokratskoj partiji privući nove birače od Hrvatske demokratske zajednice, koja je do sada važila za više nacionalističku. Ujedno, ovom situacijom bi mogla i da izgubi jedan veliki broj dosadašnjih glasača pred izbore koji se očekuju do kraja godine, smatraju pojedini politički analitičari iz Zagreba. Međutim, pojedini sagovornici Danasa iz Hrvatske podržavaju poteze premijera i ne misle da bi aktuelni „diplomatski rat“ sa Srbijom mogao negativno da utiče na rejting SDP.

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero ističe za Danas da je u ovom trenutku teško predvideti kako će izjave Milanovića prema Srbiji i zatvaranje graničnih prelaza uticati na njegov rejting. On dodaje da ne zna do koje se mere u međuvremenu promenila politička kultura u Hrvatskoj, ali da ako postoji osnovna politička kultura, ovakva serija poteza bi morala izazvati drastični pad podrške onima koji ovakvu politiku zagovaraju.

„Drugo, privrednici u Hrvatskoj imali su izvesnu rezervu prema HDZ zbog serije njihovih političkih poteza i sukoba sa Udruženjem poslodavaca, a pružali su nezvaničnu podršku SDP i Ivu Josipoviću na prošlim izborima. Međutim, sada kada su osnovni interesi poslodavaca ugroženi, klatno bi se moglo pomaknuti prema HDZ, posebno imajući u vidu da su predstavnici te partije poslednjih dana imali identične izjave sa Privrednom komorom“, objašnjava Đenero.

 

Kada je reč o rejtingu Milanovića, Đenero ističe da on pripada i da je uvek pripadao autoritarnoj, nacionalističkoj matrici i da se još ne zna koliko bi njegova politika prema Srbiji ovih dana mogla preoteti glasača HDZ.

S druge strane, hrvatski analitičar Ivan Rimac kaže za Danas da je oštar govor Milanovića prema EU bio funkcionalan samim tim što je Evropa nakon toga uspela da nađe konačno rešenje izbegličke krize u koje su uključene sve zemlje EU. Kada je reč o odnosu sa Srbijom, on dodaje da je reč o nesporazumu i nesuglasicama oko rešavanja problema bez EU i zbog nedostatka dijaloga dva premijera i da Hrvatska samo pokušava da zaštiti svoju državu.

„Do ovog trenutka, do eskalacije odnosa sa Srbijom, premijer Milanović je imao velike simpatije javnosti, tako da mu je izbeglička kriza došla bolje u ovom trenutku nego što bi mogao imati ponudu u izbornoj kampanji“, napominje Rimac ukazujući da izjave Milanovića ne bi bile drugačije i da nisu izbori u Hrvatskoj na vidiku, dok HDZ to koristi upravo u predizborne svrhe.

Prema izjavama i politici Milanovića prema izbegličkoj krizi nije blagonaklona ni predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja dolazi iz konkurentske partije HDZ, a stručnjaci u Zagrebu smatraju da je do pre 15 dana bilo nezamislivo da HDZ brani Srbiju, a SDP zatvara granice sa Srbijom.

 

Karamarko: Bez komentara na Milanovića



Na pitanje Danasa kako komentariše izjavu premijera Hrvatske da Beograd, Budimpešta i HDZ čine „sveto trojstvo“ koje radi protiv hrvatske vlade, predsednik HDZ Tomislav Karamarko kratko odgovara za Danas da nema komentara. „Mislim da je suvišno komentarisati takve izjave Milanovića“, poručuje Karamarko. Iako je novinaru Danasu poručio da će dužu izjavu dati za sat vremena, Karamarko više nije odgovarao na naše pozive i poruke.

 



Puhovski: Hrvatska maltretira Srbiju



Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski ocenio je juče za televiziju N1 povodom aktuelne situacije između Srbije i Hrvatske da Hrvatska kao članica EU maltretira Srbiju, iako je obećala da to neće činiti. „Hrvatska se našla u toliko dominantnoj poziciji prema Srbiji, u kakvoj nikada nije bila. Bitno je da je Hrvatska u EU, a Srbija nije i to je jedino bitno, sve ostali su detalji“, rekao je Puhovski.

 



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari