Profesora dr Momčila Babića, koji se ovih dana vratio u javnost, i to zahvaljujući brizi o zdravlju lidera naprednjaka, Tomislava Nikolića, srpska javnost zapamtila je po bliskosti sa Slobodanom Miloševićem, njegovom strankom i njegovom porodicom. Ne samo da je bio blizak sa nekadašnjim predsednikom SPS, Babić je i sam bio član Socijalističke partije Srbije, član Glavnog odbora, gradski sekretar za zdravlje, poslanik i tako redom.


Bio je i poslednji predsednik Saveta Beogradskog univerziteta, a na to mesto ga je delegirala vladajuća SPS, samo nekoliko meseci pre usvajanja Zakona o univerzitetu, zbog koga su dve nedelje štrajkovali studenti BU. Ostaće upamćena njegova izjava da „univerzitet mora da sarađuje sa državom, a ako se bude stalno postavljao kao opozit državi, to vise neće biti opštenacionalni i državni univerzitet, vec jedna politička asocijacija“.

Nakon pada Slobodana Miloševića sa vlasti, a nekoliko dana uoči kongresa SPS 2.000. godine, Babić je, zajedno sa Željkom Simićem, Goranom Perčevićem i Zoranom Miloševićem napustio stranku „zbog dubokog neslaganja sa onima koji sprečavaju transformaciju ove stranke u modernu, demokratsku, proevropsku i reformski orijentisanu socijaldemokratsku političku organizaciju“. Nakon napuštanja SPS Babić više nije bio politički anagažovan ,ali se pojavljivao kao lekar Vojislava Šešelja, dok je on štrajkovao glađu u Hagu.

Prof. dr Momčilo Babić rođen je 1952. godine u Peći. Diplomirao je 1976. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je u Moskvi 1979. godine kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije, a specijalizaciju je završio 1980. godine. Doktorirao je 1985. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Obavljao je dužnost direktora KBC Bežanijska kosa, bio je redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i prvi direktor prvog privatnog medicinskog fakulteta u Srbiji – „US Medical schol“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari