Ovih redova, bar ne ovakvih, sigurno ne bi bilo da se potpisniku i – iznenada – vašem izveštaču, juče oko 15.30 na uglu ulica Svetozara Radića i Crnogorske, podno Brankovog mosta, a malo iznad Karađorđeve nije desilo nešto nečuveno. Kao radoznali građanin, „ulični šetač“ što reko Cane više, a manje kao novinar i izveštač na tom mestu susreo se sa kordonom bez štitova, takav je tad bio na početku Svetozara Radića, i gle čuda – policajac mu je kao i nekim drugim prolaznicima čak i onim krenulim u kafee, tražioio člansku kartu SNS da bi mogao da prođe.

Ponuda novinarske legitimacije je glatko odbijena, tražena je akreditacija. I dok je jedan omršavi partijski aktivista, u tesnom braon sakou koji se po boji slagao s bradom, ali ne i sa farmericama, okružen valjda isto aktivistima, ali znatno korpulentnijim i namrgođ enijim naglas vikao „izvolite prođite samo sa članskom kartom SNS“, potpisnik je vraćen u čuđenje – da li je moguće da policajac kao ulaznicu za neki deo grada traži partijsku knjižicu, ali vraćen i u krug ljudi koji su na upravo doživljenu sliku govorili „pa to ni za vreme Miloševića nije bilo“, a drugi replicirali „pa Ovaj je i onda bio gori od Miloševića“.

Tada je potpisnik odlučio da postane izveštač, što je i prihvaćeno. U pravom trenutku, jer taman tad u 16.03 na dvadesetak metara od tog ugla, išavši od Zelenog venca, ulicu je zatisla povorka sa velikom crvenom zastavom Otpora, bez partijskih obeležja i poslanicima Balšom Božovićem i Vladimirom Pavićevićem na čelu. Oni su predvodili petstotinak – ne računajući kišobrane, pištaljke, transparente i arapske burnuse na pojedinim glavama – učesnika građanskog protesta protiv jučerašnjeg kamena temeljca.

U narednih četrdesetak minuta on je i održan i završen pozivom da se i narednih dana ne prestane sa otporom, a u tu minutažu stalo je sledeće: jak kordon policije zaustavio je kolonu u Karađorđevoj taman ispred restorana u tom trenu veoma simboličnog naziva „Prohibicija“, bilo je malo gušanja i mnogo skandiranja – najviše „lopovi, lopovi“, potom „Vučiću, pederu“ i najmanje „Vučiću, fašisto“. Sporadično se, ali manje čulo i „av, av“ i nostalgične pištaljke i trube. Bila su dva pokušaja proboja kordona, jedan oko 16.15 i drugi odmah posle pristizanja policijskog, bolje opremljenog pojačanja, a među protestante Dragana Šutanovca, oko 16.18 kada je kolona pripuštena dvadesetak metara napred, taman do prvih zastava na kojima piše Belgrade Waterfront. Tad se oglasio i megafon, a sa njega najpre poslanik DS Božović, koji je akcentovao da je ovaj protest tek početak u borbi da „o Beogradu odlučuju građani, a ne vrh SNS“ i najavio podnošenje inicijative Javnom tužilaštvu za poništenje ugovora o Beogradu na vodi i niz krivičnih prijava. Policiju je pohvalio da profesionalno obavlja posao, ali se začudio tolikom broju izvedenom protiv mirnog protesta.

Vladimir Pavićević, poslanik Nove stranke, je ugovor takođe nazvao otimačinom, a naročito je istakao da ova uzurpacija uprkos „upozorenjima struke i javnost baca ljagu na dva veka urbanog razvoja Beograda“.

Sa neiscrpnim rezervama šarmantnog mangupluka Zoran Živković, lider Nove stranke, rekao je da su i ovde okupljeni policajci protiv Beograda na vodi i pozvao ih da glasaju rečima „ko je za, neka digne ruku“. Potpisnik nije bio u prilici da vidi scenu, ali je nešto kasnije kad se skup mirno razilazio na naše pitanje Živkoviću da li je neko bio „za“ nastavio započeti performans odgovorom „svi su bili protiv“.

Kolona se organizovano vratila do Zelenog venca, gde se mirno razišla izmeđ u sebe i sa policajcima, a kao dokaz „opuštene“ atmosfere neka bude i poruka potpisnika Draganu Šutanovcu u podzemnom prolazu na Zelenjaku – napisaću da sam te prvi put video kako ideš peške.

Zabranjena šetnja

Protest inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ prošao je bez incidenata, ali i bez šetnje od koje su organizatori odustali zbog zabrane policije. Dobrica Veselinović iz ove inicijative rekao je da policija nije prihvatila zahtev organizatora da se prošetaju do mesta gde će biti postavljen kamen temeljac za „Beograd na vodi“. Demonstranti su tokom protesta uspeli da u nekoliko navrata pomere policijsku liniju i razviju transparent na kome je pisalo „Ne da(vi)mo Beograd“. Povremeno su uzvikivali: „Lopovi, lopovi“, „Izdaja, izdaja“, a neki od njih su nosili figurice žute patke. Protest inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ podržala je DSS, koja je pozvala juče svoje članove i simpatizere da bez stranačkih obeležja dođu ispred nekadašnje zgrade Geozavoda.

FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari