Ograničavanje ulaska izbeglica u Srbiju i Makedoniju na samo one koje dolaze iz Sirije, Iraka i Avganistana predstavlja prvi korak ka potpunom zatvaranju granica, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima.

„Ovo je prvi korak ka regulisanju i adekvatnom evidentiranju ulaska i prolaska izbeglica iz ratnih zona kroz balkansku rutu. Ta mera predstavlja prvu fazu – priprema za zatvaranje ove izbegličke rute u potpunosti. Potpuno zatvaranje granica podrazumeva druga faza“, objašnjavaju sagovornici Danasa u diplomatskim krugovima.

Kako je Danas već izvestio, na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koja je održana u ponedeljak, usvojen je plan o angažovanju svih policijskih struktura za zatvaranje granica. To će u narednim nedeljama biti neizbežno i, s obzirom na situaciju, jako komplikovano, preneli su Danasovi diplomatski izvori, koji su angažovani u pomaganju Vladi Srbije da se izbori sa izbegličkom krizom. Prema njihovim navodima, načelan plan na nivou Evropske unije je da u narednih sedam dana bude usvojena odluka o tome da sve države – od Austrije do Makedonije – zatvore granice.

„Plan je da za sedam dana bude doneta odluka o zatvaranju granica, ali sve će se odigrati brzo, u roku od nekoliko dana. Suština je da je nemačka kancelarka Angela Merkel popustila, jer posle terorističkog napada u Parizu više ne može da brani koncept otvorenih granica. Današnji sastanak ministara spoljnih poslova EU biće u tom smislu biti ključan“, istakli su sagovornici Danasa. Prema njihovim rečima, u toku je usklađivanje ovog plana EU sa ostalim državama koje se nalaze na izbegličkoj ruti, a sa Srbijom i Makedonijom posebno.

Portparolka UNHCR Melita Šunjić izjavila je juče da su migranti iz drugih zemalja, osim iz Sirije, Iraka i Avganistana vraćeni, tako da je na stotine njih ostalo na granici. Prema njenim rečima, Makedonija je zatvorila granicu, a oko 100 ljudi je ostalo zarobljeno na ničijoj zemlji. Pozivajući se na izjave svedoka, agencija Rojters navodi da je makedonska policija tokom noći počela da vraća migrante koji nisu iz Sirije, Iraka i Avganistana. „Od utorka, u 18 sati, Srbija je počela da u Makedoniju vraća sve koji nisu Sirijci, Iračani i Avganistanci“, navela je Šunjić.

O ovoj odluci izvestio je juče i Njujork tajms. Taj američki list prenosi izjavu portparola UNHCR Vilijama Splindera, koji upozorava da se „ne može pretpostaviti da neko ko dolazi iz određene zemlje nije izbeglica“, azil mora da se zasniva „na razlozima, a ne na nacionalnosti“.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je juče, povodom izjave ministra za rad Aleksandra Vulina da iz Makedonije u Srbiju ne mogu da uđu ekonomske izbeglice, da tu nije reč o zatvaranju granica za izbeglice.

„Nije slučaj da su zatvorene granice, jer zatvaranje nije pravi pristup. Ali jeste činjenica da su pojedini migranti vraćeni sa granice“, rekao je Davenport odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

On je dodao da je važno osigurati odgovarajuće kanale komunikacije svih država na migrantskoj ruti, a posebno između zemalja zapadnog Balkana.

„U Srbiju iz Makedonije ne mogu da uđu ekonomski migranti, odnosno migranti iz zemalja za koje su u Hrvatskoj i Sloveniji odlučili da ne mogu da uživaju njihovo gostoprimstvo, jer nisu ugrožene ratom“, izjavio je juče ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Moramo da zaštitimo svoju zemlju i zato smo primenili recipročne mere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mesta“, rekao je Vulin novinarima prilikom obilaska Zavoda za vaspitanje dece i omladine „Vasa Stajić„.

On je precizirao da je mera stupila na snagu preksinoć, da ekonomski migranti nisu vraćeni u zemlje porekla, već su ostali na makedonskoj strani granice, a propuštaju se samo izbeglice iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Vulin je upozorio da problem mora da se reši na nivou čitave migrantske rute, te da bi jednostrani potezi mogli biti štetni i izazvati probleme, ali i naglasio da će Srbija štititi svoju teritoriju.

„Nećemo dozvoliti da u Srbiju uđe niko ko ne može da nastavi putovanje. Mi nismo zemlja u koju oni dolaze da ostanu, oni kroz Srbiju samo prolaze i tako će ostati“, poručio je Vulin.

On je naveo da svaka zemlja sa migrantske rute mora da ima isti zajednički stav, te da će danas biti održana video konferencija u 16 sati. Vulin je dodao da se u Šidu trenutno nalazi oko 1.000 migranata koji čekaju dalji transport.

Milorad Veljović: Kontrolišemo situaciju

Situacija u Srbiji je stabilna i nema razloga za zabrinutost građana, izjavila je predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović nakon zajedničke sednice tog i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, koje su bile zatvorene za javnost. Prema njenim rečima, predstavnici MUP, BIA, VBA i VOA potvrdili su da je stepen bezbednosti na zadovoljavajućem nivou i da su podignute radi dodatne zaštite. Kako prenose elektronski mediji, Obradovićeva je ovo prenela novinarima nakon sednice. Navela da jena sednici bilo reči i o migrantima koji prolaze kroz zemlju. Direktor policije Milorad Veljović kaže „mi držimo teritoriju pod kontrolom“. Navodi da će se sve mere preduzimati da Srbija ne bude „stecište ilegalnih migranata, ali da neće biti žice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari