Kovač: Srbija prvo da položi prijemni, pa da upiše fakultet 1Foto: www.mvep.hr

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da su se u javnosti pojavile poluinformacije o otvaranju Poglavlja 23 sa Srbijom i da Beograd prvo mora da „položi prijemni ispit kako bi upisao fakultet“.

Kovač je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da Hrvatska pomaže da se pronađe rešenje kako bi Srbija mogla da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniju, i da je Zagreb u tom pogledu u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom i holandskim predsedništvom EU.

Ima dosta nejasnoća u pogledu celog procesa. Cilj je da Srbija bude u mogućnosti da otvori Poglavlje 23 – pravosuđe i temeljna prava“, rekao je Kovač i slikovito objasnio da je taj proces kao upisivanje fakulteta, pre čega mora da se položi prijemni ispit.

Hrvatska merila i kritetijumi za otvaranje Poglavlja 23 sa Srbijom je, kako kaže, su tek utvrđivanje štiva za polaganje prijemnog ispita.

Jasno smo rekli koji su naši zahtevi i zabrinutisti – saradnja sa Hagom koja mora biti potpuna, prihvatanje svih njegovih presuda i odluka, poštovanje manjinskih prava, pa tako i prava hrvatske manjine za koju želimo da bude zastupljena u Narodnoj skupštini, da ima zagrantovano mesto, i tzv. regionalna jurisdiskcija. Nije mogućeda Srbija bude nadležna za sve zločine u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i Hrvatsku.

Šef diplomatije Hrvatske je ocenio da je rešenje blizu, ali da je iznaneđen da je evropski komesar za proširenje Johanes Han juče u javnost sa informacijama koje predhodno nisu dogovorene sa Zagrebom.

Han je moj prijatelj i ne znam, nisam shvatio njegovu izjavu. Čućemo se telefonom pa ćemo to razjasniti“, rekao je Kovač.

On je rekao i da ambasadori EU sledeće nedelje neće odlučivati o otvaranju Poglavlja 23 sa Srbijom, jer to čini međuvladina konferencija. To je ono što žele Holanđani kao predsedavajući, mi smo skloni da budemo pozitivni da se to reši, mi želimo da imamo i jedno i drugo – i hrvatsku poziciju ugrađenu u pregovarački proces i otvoreno poglavlje. Lično smatram da je to moguće, ako hrvatske pozicije budu integrisane u pregovarački proces, retko ko je tako konstruktivno delovao kao Hrvatska“, rekao je hrvatski šef diplomatije i dodao da će ako bude moguće da Poglavlje 23 bude otvoreno u junu, to biti i učinjeno.

Kovač je poručio i da odbija korišćenje termina „blokada“, podsetivši da je Srbija čekala dve godine od početka pregovora do otvaranja prvih poglavlja, jer su velike države EU tražile napredak u dijalogu sa Kosovom, i da niko tada nije pominjao reč „blokada“.

Hrvatski ministar je ocenio i da su odnosi sa Srbijom, za vreme njegovog mandata, relaksirani i da „tu i tamo“ u srpskim medijima ima napisa u kojima se Hrvatska proziva za ustašizaciju i fašizaciju, na šta, kako kaže, zvaničnici u Zagrebu nikada nisu reagovali.

On je rekao da se hrvatski Ustav temelji na demokratskim vrednostima i da u svojoj preambuli zabranjuje bilo kakvu vrste totalitarizma, bio on „desni“ ili „levi“. „Ako imamo pojavu ekstremizma, desnoga ili levoga, moramo javno delovati i to suzbijati“, poručio je Kovač.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše izjave ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o ustašama, Kovač je naveo da Hasanbegović takve izjave nikada nije davao kao ministar, a da u svetu ima dosta primera ljudi koji su davali kontroverzne izjave pre nego što su došli na funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari