Marija Obradović potpredsednica SNS umesto Zorane Mihajlović 1Marija Obradović Foto: SNS Kraljevo

Izborna skupština Srpske napredne stranke koja će biti održana u subotu, 28. maja, biće prilika da se analiziraju rezultati najveće vladajuće stranke, ali i da se oceni kako je ko radio. Pojedinci koji nisu opravdali poverenje rukovodstva i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića moraće da ustupe svoja mesta nekom drugom. Osim toga naprednjaci će na stranačkoj izbornoj skupštini morati da se odrede da li žele mesto u izvršnoj vlasti, ili stranačku funkciju, jer ubuduće te dve funkcije neće biti spojive. Jedino sigurno mesto je mesto predsednika stranke, jer je Vučić jedini kandidat za predsednika naprednjaka.

                       

Najveće promene se očekuju među potpredsednicima stranke, i prema izvorima našeg lista, gotovo je izvesno da će Marija Obradović postati potpredsednica SNS, a da će Zorana Mihajlović zadržati samo funkciju u vladi, odnosno da će verovatno ostati potpredsednica Vlade.

Izvori Danasa najavljuju totalno podmlađivanje i kadrovsku obnovu. „Gotovo izvesno je da će se među novim potpredsednicima SNS naći i Marija Obradović, Miloš Vučević i Milenko Jovanov, koji imaju dovoljno želje i energije da se bore za SNS i koji su tu energiju pokazali tokom izborne kampanje. Nedavno je sam Vučić pozvao javnost da zapamti ime Milenka Jovanova, apostrofirajući njegovu izvanrednu energiju, ali i to da je borac bez straha i mane i da ga podseća na vreme kad je on bio mlad“, navodi izvor Danasa.

Pomenuti mladi naprednjaci juče se nisu javljali na telefon, niti odgovarali na poruke Danasa. Zorana Mihajlović je novinarima indirektno potvrdila odlazak sa stranačke funkcije. „Ne možete da budete na dva mesta u isto vreme. Stranka se brzo širi. Ako hoćete istinski da se bavite i partijom i vladom, to ne može, morate da se opredelite. Pretpostavljam da će biti promena u stranci“, rekla je Mihajlovićeva medijima. Ona pretpostavlja da će biti promena u rukovodstvu SNS, ali ističe da će se o tome mnogo više znati nakon sednice Predsedništva koja će prethoditi izbornoj skupštini. Komentarišući mogućnost da neće ostati na potpredsedničkom mestu u SNS, Mihajlovićeva kaže da je, prilikom njenog imenovanja na to mesto, jedini čovek koji joj je čestitao bio Aleksandar Vučić. „Kada budu imenovani novi potpredsednici, ja ću im iskreno i puna srca čestitati. Mislim da SNS ima budućnost i mislim da mora mnogo više da se radi u stranci“, ocenila je Mihajlovićeva.

Osim Mihajlovićeve, mediji spekulišu i da će gotovo celo Predsedništvo SNS biti smenjeno u subotu na izbornoj skupštini te stranke, a među njima i Goran Knežević, dosadašnji potpredsednik stranke, zbog odlaska na novu funkciju. Danas je izvestio već da je reč o mestu predsednika parlamenta. Izvori Danasa tvrde da bi na potpredsedničkim mestima bez problema ostaju Nebojša Stefanović i Nikola Selaković, iako ih očekuju i izvršne funkcije, ali i Igor Mirović, koji je nezvanični kandidat za pokrajinskog premijera. Spekuliše se čak da bi Selaković lako mogao na mestu zamenika predsednika SNS da zameni Jorgovanku Tabaković, koja je zamrzla ovu funkciju.

Očekuje se i rotacija između Radomira Nikolića i Bratislava Gašića. Umesto Nikolića, koji će ostati prvi čovek Kragujevca i koji već duže zbog gradonačelničkih obaveza nema vremena da se bavi strankom, novi predsednik IO trebalo bi da postane dosadašnji potpredsednik Gašić. Podsetimo, prilikom Gašićeve smene sa mesta ministra odbrane rečeno je da će se jedno vreme umesto, državničkim poslovima, baviti strankom.

Prema izvorima našeg lista, Aleksandar Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, mogao bi biti jedan od onih koji će izvući deblji kraj. „On nije omiljen u vrhu stranke i rukovodstvo nije zadovoljno nekim njegovim potezima, a posebno ne nekim njegovim kontaktima sa stranim ambasadorima. Niz vodu bi mogao da bude pušten i Bratislav Grubačić, potpredsednik Saveta za međunarodnu saradnju SNS“, tvrde sagovornici Danasa. Navode i da značajne promene očekuju i u sastavu Glavnog odbora. Podsetimo, na predlog Aleksandra Vučića, jednoglasno je donesena i odluka da svi stranački organi budu birani tajnim glasanjem, za razliku od dosadašnje prakse.

Kombinacije

Prema saznanjima Danasa, Zorani Mihajlović ostaće resor infrastrukture i potpredsedničko mesto u Vladi. Unutar stranačkih krugova smatra se da Kori Udovički više neće biti ministarka, a kao njeni naslednici pominju se Dejan Đurđević, predsednik RIK, ili Žarko Obradović, ukoliko SPS uđe u vladu. Priča se i da se za Marka Čadeža i dalje dogovara ministarsko mesto. S. M.

Socijalisti očekuju poziv

– Ministar spoljnih poslova Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je juče da će se ta stranka odazvati pozivu premijera na razgovore o novoj vladi, napominjući da smatra da je najbolja opcija za budućnost Srbije da se nastavi saradnja SPS i SNS. Nema problema u formiranju Vlade Srbije jer je situacija čista, zna se ko je mandatar i postoji većina. Očekujemo da se poziv realizuje, rekao je Dačić. Ne slažem se jedino da primamo stranke od pet ujutro. Meni bi više odgovaralo od ponoći do pet, rekao je Dačić aludirajući na najavu premijera Aleksandra Vučića da će ubuduće Vladu Srbije po sedam dana preseliti u neki od gradova Srbije i da će od pet do osam ujutro razgovarati sa građanima, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari