– Sa gospodinom Vučićem imamo korektne razgovore na sve teme, pa i o referendumu. On se ponaša kao pravi državnik koji ne pokušava da nameće svoje stavove drugima, ali je spreman da čuje argumentaciju. I to je ono što je najvažnije – ovako predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Danas odgovara na pitanje da li za referendum ima podršku premijera Aleksandra Vučića, s obzirom da mu je on sugerisao da preispita odluku o referendumskom izjašnjavanju.

Slažete li se sa Vučićevom tvrdnjom da Kosovo nije više najveći problem Balkana, već da je to BiH?

– Očigledno je da Kosovo ima svoj put, a što se tiče BiH, to je jedno duboko podeljeno društvo.

Da li je referendum o pravosuđu korak ka potpunom osamostaljenju RS?

– Elementarno pravo naroda je pravo na samoopredeljenje, ali to nije tema ovoga referenduma. Ja nisam separatista, samo pokušavam da se poštuje Dejton i neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. To bi značilo da se uvažava RS, Srbi i da možemo rešavati stvari.

Očekujete li da bi Srbija podržala nezavisnost?

– To ih nisam pitao, ali ako dođe do toga, tražiću podršku.

Da li je utvrđen tačan datum referenduma o pravosuđu?

– Tačan datum još nije utvrđen. Čeka se odluka Ustavnog suda o tome da li je povređen vitalni interes Bošnjaka u Srpskoj zato što nisu zastupljeni u referendumskoj komisiji u kojoj, inače, nisu ni hteli da učestvuju. Verujemo da će Ustavni sud odluku doneti najdalje za dva meseca i da će reći da nema nikakvog ugrožavanja, već da se radi o demokratskom procesu. Jasno je da Bošnjaci pokušavaju da iskoriste svaku proceduralnu mogućnost i da zaustave održavanje referenduma, ali on će biti održan. Referendum nije avantura, ni podrška politici, već pravu… Za dan održavanja referenduma utvrđena je prva nedelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu.

Bošnjaci imaju primedbe i na referendumsko pitanje za koje tvrde da je previše sugestivno.

– Još nisam video referendum koji nema jasno postavljeno referendumsko pitanje. Referendumsko pitanje će glasiti – Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske. Naravno da očekujemo veliko ne, ali biće verovatno i onih koji će odgovoriti da.

Austrijski šef diplomatije tvrdi da entiteti u BiH nemaju kompetencije da  održe referendum o pravosuđu.

– Uz uvažavanje ministra moram da kažem da je on potpuno neinformisan. Možda bi trebalo malo više da prouči kompetencije, a ne da sluša savete jednog nadobudnog ambasadora iz Sarajeva i da se na potpuno neprimeren način meša u unutrašnje stvari druge države. Pravosuđe nije u kompetenciji zajedničkih institucija BiH i to ne piše u Ustavu. Pravosuđe je nametnuo visoki predstavnik u BiH služeći se političkom silom.

Šta piše u Ustavu?

– Piše da prednost nad svim zakonima u BiH ima evropska konvencija o ljudskim pravima. Ta konvencija ima prioritet po Ustavu BiH nad onim što se zovu zakoni, a drugo pitanje je da su i zakoni nametani.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko preti da će u slučaju da ne odustanete od referenduma pribeći bonskim ovlašćenjima.

– On se probudio iz dugogodišnjeg sna i sada brani delovanje svojih prethodnika Pedija Ešdauna i Vofganga Petriča i brani kršenje rezolucije Saveta bezbednosti uz pomoć Evrope i Amerike.

Bakir Izetbegović poručuje da je ovo vaša labudova pesma u nastojanju da se ostvare neki ratni ciljevi.

– U mojoj porodici nije bilo ratnih lidera, a njegovog oca je smrt sprečila od suđenja za ratne zločine u Hagu. I nije tajna da Bakir Izetbegović sprovodi politiku svog pokojnog oca rahmetli Alije. Ne radi se ovde o ratu, već o političkom pravu RS na referendum. Mi se ne naoružavamo, nemamo ni vojsku, ni paravojne jedinice, dok u federaciji ima svega, i ekstremista. Ako je poređenje sa labudovom pesmom pretnja, ja se ne plašim, jer pretnje me ne mogu zaustaviti. Mogu da me zaustave samo ako sednemo da se dogovorimo. Možemo da se dogovorimo da se poštuje Ustav, ali i da postoji sud i tužilaštvo BiH, sa redukovanim pravima, a ne da se sudi samo jednom konstitutivnom narodu – srpskom.

Da li su tačne tvrdnje Izetbegovića da ste bili zadovoljni tim istim sudom i tužilaštvom sve dok se nisu bavili korupcijom?

– Kad god hoćete nekoga da uprljate, sve prebacite na teren korupcije. Sa tim bi trebalo više problema da ima Izetbegović, ali on je zaštićen ko međed. Sve ove godine sam proveo pod raznoraznim istragama. Kad smo gradili auto-put, pričalo se o kriminalu i korupciji, pa su sproveli istragu i sve je bilo čisto. Isto se dogodilo i kada smo gradili zgradu vlade. Šta god da počnemo da radimo, krene dreka o korupciji i kriminalu.

I predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi da je referendum politička igra.

– To je njegova politička igra i on savršeno dobro zna o čemu se tu radi. On nije izbor srpskog glasačkog tela, a tamo se piše da je srpski član Predsedništva, jer su za njega glasali Bošnjaci u RS i dijaspori. Ivanić je i sam bio u procesu pred tim sudom. Ja sam i tada osporavao to tužilaštvo.

Orić će Srbiji na kraju pokazati srednji prst

*Kakvu presudu očekujete Naseru Oriću?

– Nikakvu. Oslobađajuću, iako je on i sada slobodniji od bilo koga. Mnogi svedoci su pomrli čekajući da on dođe pred sud, a na preostale svedoke se vrše stalni pritisci. Siguran sam da će na kraju procesa Orić Srbiji pokazati srednji prst.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari