Procena državnog vrha Srbije je da bi veća šteta bilo otkazivanje vojne vežbe sa Rusijom nego da se one održe kako je ranije planirano, rekli su Danasu izvori iz Vlade Srbije, komentarišući protivljenje čelnika Evropske unije današnjim vojnim manevrima Srbije i Ruske Federacije. Kako su istakli sagovornici Danasa, „Rusija bi Srbiji mnogo više zamerila ako bismo sada otkazali zajedničke vojne vežbe nego što će nam zameriti Evropska unija, ako se one ipak odigraju, uprkos njihovom jasnom stavu da je to za njih neprihvatljivo“.


Sa druge strane, Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, kaže za Danas da su primedbe čelnika EU neosnovane i da su on i ministar odbrane u Vladi Srbije to obrazložili nedavno u sedištu NATO.

„Srbija ima vojne vežbe mnogo više sa zapadnim zemljama nego sa Rusijom, tako da tu primedbu smatramo neosnovanom. To smo jasno naglasili Bratislav Gašić i ja kada smo bili u sedištu NATO“, ističe Dačić za Danas.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ističe za Danas da je strateško opredeljenja Srbije Evropska unija. „I to niko više ne može da dovede u pitanje, Srbija je na evropskom putu i od toga nema odustajanja. To, međutim, znači i da nastavljamo saradnju i sa Rusijom i sa svim drugim zemljama sa kojima imamo ekonomski interes. Uostalom, te zajedničke vojne vežbe su još ranije dogovorene“, zaključuje Ljajić.

Trostrane bataljonsko-taktičke vojne vežbe padobranaca iz Rusije, Belorusije i Srbije „Slovensko bratstvo“ održavaju se prvi put u Rusiji od 2. do 5. septembra kod Novorosijska, rekla je predstavnica Vojno-desantnih snaga Rusije Irina Kruglova. „Ukupno će biti uključeno oko 700 ljudi, 20 aviona i helikoptera i 100 jedinica vojne tehnike“, rekla je Kruglova. Kako je navela predstavnica Vojno-desantnih snaga, vojne vežbe će se održati u tri faze.

Iz Rusije će u vojnim vežbama učestvovati Sedma desantno-napadačka planinska divizija, raspoređena kod Novorosijska, iz Srbije – posebna desantna jedinica, a iz Belorusije – dve jedinice snaga za specijalne operacije. Zajedničko rukovodstvo će činiti komandant Vojno-vazdušnih snaga Rusije Vladimir Šamanov, dok će neposredni rukovodilac biti komandant Sedme desantno-napadačke planinske divizije Roman Breus.

Podsetimo, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han rekao je pre nekoliko dana u ekskluzivnom razgovoru za Danas da bi, pod trenutnim okolnostima, planiranje zajedničke rusko-srpske vojne vežbe u Ruskoj Federaciji poslalo pogrešan signal. „Zajedno sa zemljama članicama EU, ja očekujem da će Srbija nastaviti da progresivno usklađuje svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, u skladu sa svojim obavezama“, naglasio je Han.

Takođe, kada je sredinom avgusta portparolka EK Maja Kocijančić izjavila da su zajedničke vežbe Srbije i Rusije pogrešan signal, Ministarstvo odbrane Srbije izdalo je poduže saopštenje, u kome se između ostalog navodi i da je doprinos Srbije operacijama EU za upravljanje krizama, visoko vrednovan u evropskim izveštajima. Pobrojane su operacije Atalanta, EUTM Somalija i EUTM Mali i predstojeće angažovanje u operaciji EUMAM u Centralnoafričkoj Republici. „Kao krunu uspešne saradnje Srbije sa EU, ističemo i saglasnost ministra odbrane i nedavno usvojen zaključak Vlade Srbije da se što pre finalizuje proces našeg angažovanja u konceptu borbenih grupa EU. Na ovaj način u potpunosti su pokriveni svi segmenti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, na šta je Ministarstvo veoma ponosno“, navedeno je u saopštenju.

 

Poseta DSS-Dveri Krimu i Moskvi

Beograd – Veća delegacija DSS i pokreta Dveri nakon opsežnih dogovora sa predstavnicima Jedinstvene Rusije konačno će krajem septembra posetiti Krim. Tom prilikom predstavnici Patriotskog bloka posetiće i Moskvu, gde će imati niz zvaničnih i nezvaničnih razgovora sa predstavnicima ruske Dume.

„Imaćemo niz značajnih razgovora, a jedan od susreta biće i sa Aleksejem Puškovim, predsednikom spoljnopolitičkog odbora ruske Dume i funkcionerom Jedinstvene Rusije“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS, i dodaje da očekuje da će se tokom boravka na Krimu susresti sa važnim političkim faktorima, sa ciljem da što bolje sagledaju pravo stanje u tom regionu. Na pitanje da li će DSS i Dveri tražiti i odobrenje ukrajinskih vlasti, Raškovićeva kaže da ne vidi potrebu za tim. „Mi ćemo ići avionom preko Moskve i znači sa ruske teritorije ćemo ići na drugu rusku teritoriju. U Ukrajinu nećemo zalaziti“, napominje Rašković Ivić.

M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari