Nakon više od 13 sati pregovora u Briselu, delegacije Beograda i Prištine ni juče, u devetoj rundi dijaloga, nisu postigle dogovor, ali su predstavnici obe strane iskazali spremnost za nastavak dijaloga. Premijer Srbije Ivica Dačić saopštio je sinoć da je razočaran što Kosovo opstruira razgovore i dogovor, kao i da je srpski tim prihvatio sve predloge koje je dala visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Međutim, kako dodaje, Hašim Tači želi da ubaci novine i insistira na sitnicama. S druge strane, premijer Kosova Hašim Tači izjavio je posle ponoći da je Priština prihvatila predlog Eštonove, bez promena, ali da ga je zvanični Beograd odbio. Ipak, Tači je dodao da se nada će sporazum biti postignut u narednim danima, odnosno do ponedeljka 22. aprila.

Član srpske delegacije u Briselu Marko Đurić izjavio je sinoć pred poslednju rundu razgovora, koja je bila zakazana za 22 sata, da je ponuđen mnogo bolji predlog za rešenje pitanja ovlašćenja srpskih zajednica na severu Kosova, posebno o policiji i sudstvu. Đurić je istakao da je reč o papiru od 15 tačaka koji je timovima Beograda i Prištine predstavila visoka predsatvnica EU Ketrin Ešton, ali da albanska strana ne prihvata njen predlog koji se odnosi na policiju.

„Zajednica srpskih opština imala bi neposrednu nadležnost za izbor regionalnog komandanta policije, komandanata policija opština sa srpskom većinom i predviđeno je da sastav policije odražava većinski sastav stanovništva“, rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, ovog puta nije na stolu raniji predlog da se opštine Južna Mitrovica, Vučitrin i Srbica u kojima su Albanci u većini uključe u zajednicu srpskih opština. „Bolji je i predlog za pravosuđe, veće su nadležnosti, bolje uređenje sudova predviđa veće prisustvo srpskih sudija na severu i sredinama gde većinski živi srpsko stanovnštvo“, rekao je Đurić.

Đurić je objasnio da je veliki problem što Priština do tog momenta nije prihvatala tačku 14. papira Ketrin Ešton, u kojoj se govori o učešću dve strane u evropskim integracijama. „Albanska strana želi da se to odnosi na članstvo u međunarodnim organizacijama“, dodao je on.

Đurić je u ovom obra'anju novinarima naveo da će, pod pretpostavkom da se usaglasi svih 15 tačaka papira, koji bi imao karakter dokumenta „uzmi ili ostavi“, naknadno biti izvršene konsultacije i upoznati svi državni organi u Srbiji. On je rekao da sporazum nije sveobuhvatan, da se ne bavi svim problemima i da još traje analiza svih tačaka kako bi Beograd mogao reći da li će biti privhaćen ili ne. „Zato moramo znati šta tačno stoji na stolu, a onda će državni vrh u Beogradu razmatrati taj papir i s time će izaći pred srpski narod na KiM“, rekao je Đurić i dodao da će potom odluka biti saopštena do kraja vikenda.

Dolazeći na nastavak dijaloga u Briselu nakon pauze, premijer Kosova Hašim Tači rekao je sinoć da Priština traži da se sporazumom prihvati jedinstven policijski i sudski sistem Kosova na celoj njegovoj teritoriji i da sva rešenja moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova. Prema njegovim rečima, srpska strana je prihvatila da razmotri razne mogućnosti oko toga, a Priština je „spremna da razgovara o mogućnostima za postizanje sporazuma“.

Tokom dana bilo je više bilateralnih i zajedničkih sastanaka, nekoliko pauza, a za sve to vreme u medijima su se pojavljivale priče da je najpre Tači nezadovoljan napustio pregovore, što je potom demantovano, a potom da je sastanak prekinut zbog sukoba Vučića i Tačija. Na Tviteru je juče bila aktivna ministarka evropskih integracija Kosova Vljora Čitaku, koja je popodne objavila da će Srbija prihvatiti predlog Brisela, da bi sinoć napisala da je Beograd ponovo odbio dogovor.

Pored premijera Srbije Ivice Dačića, u delegaciji Beograda bili su potpredsednici vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Pregovarački tim Srbije bio je u stalnom kontaktu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je juče dok je još trajao dijalog da premijeri Srbije i Kosova ne moraju da reše sva pitanja, ali da je sporazum o statusu srpskih opština na severu Kosova ključan za nastavak evropskih integracija. „Jasna mi je zabrinutost Srbije za Srbe na severu Kosova, ali sporazum s Kosovom je taj koji otvara put pregovorima“, naglasio je Bilt.

Krister Asp, ambasador Švedske, kaže za Danas da je dijalog pokazao da su obe strane posvećene uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, „ali da bi se to dogodilo na osnovu uzajamno prihvatljivog rešenja obe strane moraju da budu pripremljene da učine dodatne kompromise“. „Bilo je veoma ohrabrujuće što je dijalog nastavljen i on mora da bude nastavljen jer bi neuspeh imao negativne posledice ne samo za strane kojih se direktno tiče, već i za region i za Evropu“, ocenio je Asp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari