U Srbiji je juče obeležen Vidovdan, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodio je zvaničnu ceremoniju odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja venca na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu. Nikolić je vence položio uz intoniranje srpske himne, u pratnji ministra odbrane Branislava Gašića i načelnika generalštaba vojske generala Ljubiše Dikovića.

Manifestacija je organizovana povodom 626. godišnjice Boja na Kosovu i kao pomen na stradanje Srba i kneza Lazara u bici protiv Turaka na Kosovo polju 1389. godine. Obeležavanje Vidovdana počelo je svetom liturgijom u Crkvi Svetog Stefana u Kruševcu, zadužbini kneza Lazara i nastavljeno je litijom kroz centar grada. Organizator manifestacije bio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Tokom jučerašnjeg dana iz bezbednosnih razloga pojačano je bilo prisustvo policije u opštini Gračanica, kao i duž magistralnog puta Gračanica – Priština – Mitrovica, zbog konvoja koji su pristizali iz Srbije. Jutarnjoj liturgiji prisustvovalo je nekoliko stotina vernika sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a u prvim redovima bili su predstavnici porodica nestalih i otetih Srba, koji su nosili panoe sa fotografijama nestalih.

Kako je preneo Radio Gračanica, svi crkveni i politički predstavnici su iz porte manastira poručili da je jedinstvo ključ ostanka i opstanka srpskog naroda u svojoj južnoj pokrajini. Oni su matici Srbiji poručili da je Kosovo i Metohija ikona srpskog naroda, da samo jedinstveno i hrabro mogu da ga sačuvaju i da nikada ne smeju od nje odustati.

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić rekao je juče da je Vidovdan praznik koji slavimo svi zajedno, bez obzira na partijsko opredeljenje, na ciljeve, ili šta mislimo o jednima i drugima. „Danas je dan kada treba to da sklonimo na stranu, jer je Vidovdan dan sloge srpskog naroda“, rekao je Kostić dodajući da očekuje da na Gazimestanu apsolutno ne bude incidenata. On je naveo da Vidovdan ima značaj za sve Srbe, gde god se oni nalazili, jer je ovaj praznik genetski ucrtan kod Srba.

U manastiru Gračanica Vidovdan je obeležen i u subotu uveče, a prisutni su bili patrijarh srpski Irinej, mitropolit Amfilohije, ministar pravde Nikola Selaković i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić. „Trudimo se da ovaj dan osvetimo i da ga doživimo na onaj način na kakav Vidovdan znači za našu istoriju i našu kulturu. I to ne samo mi koji smo ovde nego to isto potenciramo i činimo kod našeg naroda u dijaspori“, ukazao je patrijarh Irinej u porti manastira Gračanica, preneo je KiM radio.

inistar pravde Srbije Nikola Selaković podsetio je na reči patrijarha Pavla, koji je rekao da treba da budemo bolji da bi nam svuda bilo bolje. „Srbima na Kosovu želim da poručim da imaju poverenje u svoju vladu da znaju da se sa najtežim mukama i velikim naporima pregovarački tim bori da Srbima sa Kosova i Metohije stvori što bezbedniji i što sigurniji život. Da svako srpsko dete, majka na Kosovu i Metohiji bude sigurnija, da svaki srpski otac ovde dobije posao i da se ovde što više rađamo i ostajemo“, kazao je Selaković.

arko Đurić je naglasio da je Vidovdan dan kada treba da se pomolimo za našu prošlost, sadašnjost i budućnost. „Mi smo došli da se pomolimo za to da u onome što radimo ne pogrešimo. Da se pomolimo onako kako mi to Srbi činimo i za naše neprijatelje. Da poželimo da ovde na Kosovu i Metohiji svi ljudi žive bolje nego danas, da se oni koji su proterani vrate i da Srbi zajedno sa Albancima pronađu zajednički jezik“, rekao je Đurić. On je zaključio da će predstavnici Srba učiniti sve napore u pregovorima i da je Srbija tu da ostane.

Povodom Vidovdana, za juče u 18 časova bio je zakazan i miting Srpske radikalne stranke na Trgu republike u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari