Dačić najverovatnije opet član Vučićevog kabineta 1Foto: www.mc.rs

Na spisku članova dvadesetak skupštinskih odbora od svih poslanika nema jedino imena dvojice parlamentaraca. Reč je o Ivici Dačiću i Čedomiru Jovanoviću, liderima SPS i LDP, stranaka koje su po medijskim spekulacijama viđene kao mogući partneri koje bi mandatar Aleksandar Vučić mogao da primi pod okrilje vladajuće koalicije.

                       

–  Samim tim ovakav potez može biti protumačen kao da se računa da će iz parlamenta Dačić i Jovanović brzo otići u Nemanjinu. U SPS ostavljaju i tu mogućnost, dok u LDP negiraju da je odsustvo Jovanovića iz skupštinskih odbora u bilo kakvoj vezi sa participiranjem u Vučićevoj vladi.

„Čedino ime nije na spisku nijednog skupštinskog odbora, ne zato što će se on iz skupštinskih klupa preseliti u Nemanjinu 11, već zato što je nezadovoljan raspodelom mesta u tim skupštinskim telima. On je pre svega nezadovoljan činjenicom da LDP nije dobio mesta u veoma važnim odborima, kao što je Administrativni i Odbor za kontrolu službi bezbednosti. To su jedini i pravi razlozi koji nemaju veze sa medijskim spekulacijama“, napominju u LDP za naš list.

Na pitanje da li je odsustvo Dačića sa spiska članova skupštinskih odbora u direktnoj vezi sa njegovim dogovorom da će ponovo biti član Vučićevog kabineta, Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora socijalista, kaže za Danas da je to logičan induktivan zaključak.

„No, u politici su značajniji direktni pregovori lidera stranaka i program mandatara buduće Vlade. Bitno je da Dačić ima i tu prednost da je nakon dugog višegodišnjeg parlamentarnog staža u Skupštini Srbije izabran nekoliko puta na ministarsku poziciju u izvršnoj vlasti“, napominje Vukomanovićeva.

Ona ističe i da socijalisti izuzetno cene skupštinske klupe.

„One su najbolja politička škola i odskočna daska za funkcije u izvršnoj grani vlasti, jer bitno je da obe grane vlasti – izvršna i zakonodavna – razumeju i uvažavaju jedna drugu“, zaključuje predsednica IO SPS za Danas.

U slučaju da Dačić i Jovanović ostanu u opoziciji, ubuduće će moći da računaju na mesto u nekoj od delegacija skupštine pri međunarodnim institucijama.

Osim lidera SPS i LDP, ni Sulejman Ugljanin neće biti član bilo kog skupštinskog odbora, ali ne zato što očekuje da će biti deo vlasti, već kako nezvanično saznajemo zato što će uskoro vratiti poslanički mandat. „Ugljanin je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća i ubuduće namerava da se ozbiljnije posveti rešavanju problema Bošnjaka“, ističu za Danas u poslaničkom klubu LDP-SDU, ne želeći da preciziraju kada će Ugljanin zaista podneti ostavku na poslaničku funkciju.

Predsednik Odbora za administrativno budžetska i mandatsko imunitetska pitanja ubuduće će najverovatnije biti šef kluba naprednjaka Aleksandar Martinović, koji će na tom mestu zameniti Zorana Babića, koji nije više u poslaničkim klupama. Na spisku za članove tog odbora su i predsednici DS Bojan Pajtić, LSV Nenad Čanak i SRS Vojislav Šešelj. Očekuje se da kao i u prošlom sazivu predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove bude potpredsednica SNS Marija Obradović. Među članovima odbora su novinar Miroslav Lazanski i vojni analitičar Zoran Dragišić, koji su u poslaničkom klubu naprednjaka. Iz redova socijalista u odboru će biti Vladimir Zagrađanin i Ivica Tončev, iz SRS general Božidar Delić, dok će DS predstavljati Balša Božović, a SDS Marko Đurišić. Prvi na spisku članova Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo je Bojan Torbica iz Pokreta socijalista, a na spisku su između ostalih radikal Zoran Krasić i potpredsednica Skupštine Gordana Čomić iz DS.

Čelno mesto u Odboru za finansije mogao bi ponovo zauzeti potpredsednik Skupštine iz SNS Veroljub Arsić, a za člana je predložen iz SPS Dušan Bajatović i predsednik DJB Saša Radulović, koji je predložen i za zakonodavni odbor. Između ostalih, nekadašnji član Pokrajinske vlade Goran Ješić predložen je u Odbor za poljoprivredu, Milutin Mrkonjić i(SPS) u Odbor za saobraćaj, a Žarko Korać (nezavisni poslanik u klubu LDP-SDA) u Odbor za obrazovanje.

Predsednica Skupštine Maja Gojković prva je na spisku za članove Odbora za kulturu i informisanje, a među članovima su i operska diva Jadranka Jovanović, Slavica Đukić Dejanović, Đorđe Vukadinović, Nataša Mićić, Miroslav Lazanski… Poslanik kluba SPS Joška Broz kandidovan je za članstvo Odbora za rad, kao i predsednik Dveri Boško Obradović, a radikal Milovan Bojić u resoru zdravlja.

U Odboru za evropske integracije biće između ostalih dosadašnja predsednica grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković iz SNS, Branko Ružić (SPS), Milorad Mirčić (SRS), a čelno mesto Odbora za inostrane poslove moglo bi ponovo pripasti poslanici SNS Aleksandri Đurović, sa kojom će u ovom radnom telu sedeti i Milanka Karić, Dijana Vukomanović i Žarko Obradović, radikalka Aleksandra Belačić, poslanica DS Nataša Vučković, kao i predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

 

Kontrolori službi bezbednosti

Odbor za kontrolu službi bezbednosti, čije sednice su skoro uvek zatvorene za javnost, ima devet članova. Za članstvo su predloženi Igor Bečić, Marija Obradović, Vladimir Đukanović i Dragan Šormaz (SNS). Potom, iz redova SPS Dušan Bajatović, lider radikala Vojislav Šešelj, predsednik DJB Saša Radulović, lider Nove stranke Zoran Živković i funkcioner SDPS Meho Omerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari