Nijedan od pet opštinskih odbora, kao ni Gradski odbor Demokratske stranke u Nišu nisu se izjašnjavali o podršci nekom od kandidata za budućeg predsednika demokrata. Nije isključeno da se ti odbori izjasne različito, a za sada nešto manje šanse za dobijanje podrške ima Dragan Đilas, rekli su izvori iz niške DS za Danas.


– Očekujemo da nam u narednom periodu svi kandidati za predsednika DS predstave svoj program, ali i svoju političku ponudu za Niš i jugoistok Srbije, posle kojih će Gradski odbor i opštinski odbori zauzimati stav. Iskreno se nadam de će delegati iz Niša na Izbornoj skupštini DS u novembru imati jedinstveni stav, jer bi to bilo dobro za pozicioniranje, status i perspektivu Niša i jugoistoka Srbije u stranci i izvan nje, kao i za stanje našim odborima – kaže za Danas Goran Krivačević, potpredsednik Gradskog odbora DS.

Krivačević ne želi da komentariše nezvanične procene da za sada manje šanse za podršku Niša ima Đilas nego Boris Tadić. Precizira da je za bilo kakve prognoze prerano, jer još ne postoje zvanični kandidati za predsednika i druge funkcionere DS i nije formiran Organizacioni odbor koji će odrediti „pravila izgre“ za Izbornu skupštinu, a Niš ne zna koliko će delegata imati na Skupštini.

Izvori Danasa nezvanično kažu da među niškim demokratama, koje čine značajan segment stranke i čiji su delegati na nekim izbornim skupštinama bili među „presudnima“ za odlučivanje, preovladava stav da „ne žele da budu nečiji navijači, već da podršku zasnivaju na pragmatičnim razlozima“. „Za sada ni Tadić ni Đilas nemaju ozbiljnu političku ponudu za Niš i jugoistok Srbije“, kažu oni.

Prema njihovim procenama, kod članstva u Nišu Tadić „ima blagu prednost, uprkos čestim ocenama da je zanemario Niš i jugoistok Srbije, pravio greške i još se nije oslobodio spornih kadrova“.

Među stranačkim funkcionerima, pak, navodno postoje tri struje, od kojih su dve malo naklonjenije Tadiću, dok je jedna nešto sklonija Đilasu. Ipak, to nije jasna i čvrsta, već trenutna i relativna „podela“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari