– Demokratska stranka i Fondacija dr Zoran Đinđić jedanaesti put organizuju takmičenje u besedništvu pod nazivom “Besede u Zoranovu čast“, u znak sećanja na prvog demokratskog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke dr Zorana Đinđića. Tema ovogodišnjeg takmičenja je citat Zorana Đinđića “Znanje je moć. Ako je neznanje moć, posledice su teške“.

Kvalifikacije za takmičenje počele su 14. februara u Sremskoj Mitrovici i biće održane u još šest gradova, Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Kragujevcu, Kikindi i Nišu. Pobednici kvalifikacija boriće se svojim besedničkim veštinama na finalnom takmičenju 12. marta 2016. u Beogradu, na godišnjicu ubistva premijera. Osim finala besedništva, trinaesta godišnjica pogibije prvog demokratskog premijera biće obeležena i organizovanom posetom grobnog mesta.

Obeležavanje 12. marta, može se pretpostaviti, biće na početku izborne kampanje. Predsednik DS Bojan Pajtić za Danas, odgovarajući na pitanje hoće li supruga pokojnog premijera Ružica Pavlović Đinđić na neki način biti uključena u predstojeću kampanju i da li joj je to ponuđeno, odgovara da je “Ružica uvek podržavala DS i da je DS deo njenog života“. On kaže da s njom još nije razgovarano o učešću u kampanji. Pajtić nije odgovorio da li namerava da razgovara s njom i hoće li joj ponuditi prvo ili neko od mesta na listi demokrata.

Podsetimo, prema podacima koji se mogu naći na sajtu RIK, Ružica Pavlović Đinđić bila je prva na parlamentarnoj listi DS 2007, a na izborima 2012. na drugom mestu odmah iza tadašnjeg lidera DS Dragana Đilasa. On joj je 2012, kako su mediji pisali, ponudio mesto potpredsednice stranke, ali je ona to odbila. Na listi za parlamentarne izbore 2008. ona se našla na 155. mestu.

U februaru 2014. supruga pokojnog premijera je izjavila da iako je bilo razloga da u prošlosti bude i nezadovoljna politikom koju je sprovodila DS, da kaže da je ona izdala ideje Zorana Đinđića, nije joj padalo na pamet da izlazi iz stranke, nego je sve vreme ostajala u njoj. “Tako će biti i ubuduće“, poručila je tada ona. Na pitanje da li će biti na listi DS za tadašnje predstojeće izbore, ona je rekla: „Potpuno sam okupirana vođenjem fonda koji čuva sećanje na Zorana i profesionalni politički angažman mi je još višak. Naravno, gde god budem mogla da pomognem i gde stranka smatra da treba da pomognem – mogu da računaju na mene“.



DS: Šteta od tajnih ugovora 997 milijardi dinara

Ako DS dođe na vlast posle izbora, prvo će doneti zakon o transparentnosti kako bi se znalo kako je potrošen svaki dinar poreskih obveznika, izjavio je juče na konferenciji za novinare predsednik DS Bojan Pajtić posle sednice vlade DS u senci. Prema njegovim rečima, šteta od 20 tajnih ugovora koje je u protekle četiri godine zaključila vlast Aleksandra Vučića je 997 milijardi dinara, dok se indirektna šteta u ovom momentu ne može izračunati. On je zatražio da se objave svi ti ugovori.

Pajtić je ukazao da pet menadžera u Železari Smederevo godišnje ukupno zarađuje četiri miliona evra uprkos tome što ta kompanija danas posluje lošije nego pre angažovanja tih ljudi. Navodeći primer ugovora za Er Srbiju, Pajtić je rekao da Srbija ulaže 660 miliona evra dok arapski partner daje sto miliona evra pozajmice, a istovremeno dobija 49 odsto udela u kompaniji. „Direktor Er Srbije, prema našim saznanjima, ima oko 20.000 evra platu. Gde on plaća poreze i gde plaćaju poreze rukovodioci Železare ne znamo, jer je i to tajna“, rekao je Pajtić.

Predsednik DS je naveo da nisu tačne tvrdnje funkcionera SNS da su ugovori o Er Srbiji javni, jer su tri ugovora o toj kompaniji i dalje tajni, među kojima su ugovori o ulaganju i konsultantskim uslugama. Tajni je ugovor i o Beogradu na vodi, podsetio je Pajtić.

Iz SNS je lideru DS odgovoreno saopštenjem u kome se pozivaju nadležni državni organi da ispitaju ili obelodane do sada ispitane činjenice o poslovanju pokrajinske vlade u Vojvodini koju vodi Pajtić. SNS naglašava da Vlada Srbije ne krije ništa, i domaćinski se odnosi prema svakom dinaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari