RIK: Glasanje se ponavlja na 15 biračkih mesta 1Foto: Twitter / Ivan Ninić

Republička izborna komisija juče je odlučila da se glasanje ponovi na čak 15 biračkih mesta. Nakon popodnevne odluke da se ponište izbori na dva biračka mesta u Vranju i Jagodini, na jednom biračkom mestu u Beogradu i četiri u Nišu, sinoć su za malo više od pola sata, u dosta haotičnoj atmosferi članovi RIK-a odlučili da se ponovi glasanje na još osam biračkih mesta.

Iako juče niko nije zvanično želeo da komentariše koliko ponavljanje glasanja na ovim biračkim mestima može da utiče na konačni ishod izbora, nezvanično se moglo čuti da promena može da bude, s obzirom na to da je reč o biračkim mestima s većim brojem birača.

Posebnu zbrku u jučerašnje celodnevno zasedanje RIK-a unelo je 60 prigovora, koje u utorak niko nije spominjao. Na pitanje Ivana Ninića, člana RIK-a iz Pokreta „Dosta je bilo“ kako je moguće da se toliki broj prigovora pojavio iznenada, kada su poslati i kada su stigli u pisarnicu Skupštine Srbije, predsednik RIK-a Dejan Đurđević odgovorio je da su prigovori stigli poštom u ponedeljak, ali nije odgovorio kako za njih nije znao u utorak, kada je i saopštio da nema više prigovora.

Na prvoj sednici RIK-a bili su raspoloženi za polemiku, pa su razmotrili svega šest prigovora i prihvatili dva, da se ponovi glasanje na jednom biračkom mestu u Jagodini i jednom u Vranju. Par sati kasnije, na drugoj sednici razmatralo se, takođe šest prigovora. Predstavnici opozicije isticali su da je reč o velikom broju biračkih mesta i izražavana je sumnja da je „neko nekome dao nalog za koja izborna mesta da se podnesu prigovori“.

Ninić je upozorio da se mora biti pažljiv sa poništavanjem izbora na jednom biračkom mestu u Nišu, jer tamo SNS fali jedan odbornik za većinu. Đurđević mu je odgovorio da to nema nikakve veze sa parlamentarnim izborima, ali je Ninić ostao pri svom stavu .

U raspravu se uključio Predrag Savić iz DHSS koji je zamolio kolege da se strpe i sačekaju zapisnike, u kojima „stoje teške greške“. „Za ovakve političke kvalifikacije nije ovde mesto“, naveo je Savić, a predsednik RIK-a Đurđević je upozorio da je ovde na delu politika.

„Mene je baš briga da li će oni preći cenzus ili neće, već hoću da sve bude po zakonu. Pitali ste me da li ćemo eks oficio da poništimo izbore na svih 160 mesta za koje postoje prigovori i ja sam rekao da nećemo. Hoću da vam kažem da je rok za odgovore na prigovore sreda, 20 časova i da ukoliko do tada ne damo odgovore, prigovori se automatski prihvataju i izbori na tim mestima se ponavljaju“, istako je Đurđević.

Nezvanično se moglo čuti po skupštinskim hodnicima da koaliciji koja je neznatno iznad cenzusa ne odgovara toliki broj ponavljanja glasanja, pa je treća sednica RIK-a praktično pretvorena u farsu. Svi članovi RIK-a su se dogovorili da rade brzo i da usvajaju samo one prigovore gde je utvrđeno da ima viška glasačkih listića u kutijama, a sve druge su odbijali. Radili su složno kao na traci i za pola sata odlučeno je da se osam prigovora prihvati i ponovi glasanje na tim biračkim mestima. Nekoliko minuta pre isteka roka za razmatranje prigovora RIK je završio sednicu. RIK treba da se izjasni za još oko 100 biračkih mesta za koje su prijavljene logičke i statističke greške.

Rezultate rada RIK-a ispred skupštinske sale čekali su pojedini lideri stranaka, a među njima Saša Radulović iz DJB i Boško Obradović iz Dveri. Pojedini predstavnici stranaka pokušali su da uđu u samu salu gde je zasedao RIK, ali su bili upozoreni da tu ne pripadaju i da moraju da izađu. Inače, skupštinski hodnici, ali i skupštinske sale juče su bile prepune onih koji su došli da ručno prebrojavaju glasanje, nezadovoljni saopštenim izbornim rezultatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari