RIK usvojio zahteve lista 1

Republička izbornakomisija (RIK) donela je večeras odluku da listama koje sutražile uvid u izborni materijal to omogući i to na načinkako se ovlašćeni sekretar RIK dogovori sa predstavnicimalista i usvojila zahtev da im se fotokopiraju zapisnici sasvih 8.377 biračkih mesta.

Na sednici RIK je jednoglasno odlučila da prihvati zahtev za uvid u izborni materijal lista Dveri-DSS, Za pravednu Srbiju – DS, Dosta je bilo, SPS – JS i Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić.

Takođe, RIK je usvojila i zahtev ovih lista, a kojem su se pridružili i Zavetnici, da im se omogući da dobiju fotokopije zapisnika o radu biračkih odbora sa biračkih mesta u Srbiji.

Predsednik RIK Dejan Đurđević je izjavio da će ovlastiti sekretara RIK da se sa predstavnicima tih lista dogovori na koji način će to biti urađeno, odnosno kako će oni izvršiti pregled 8.377 džakova sa glasačim listićima, po kom rasporedu ili mogu svi zajedno.

To će se organizovati u prisustvu ovlašćenog lica RIK, ali kako je naglasio Đurđević, bez olovaka.

Mogu da fotografišu materijal, ali neće biti dozvoljeno da se bilo šta dopisuje, objasnio je on.

Svi će dobiti kopije zapisnika sa 8.377 biračkih mesta, nek uzmu digitron i neka sabiraju, poručio je predsednik RIK, navodeći da nema ničeg tajnog, već je sve transparentno.

Prethodno je RIK razmatrala tri prigovora, koja su stigla i sva tri su odbijena kao neosnovani.

Komisija je odbila prigovor kandidata za narodnog poslanika Vladimira Pavićevića, koji je prijavio neregularnosti na biračkom mestu u opštini Pećinci, gde su kako je Pavićević naveo u opuisanom prigovoru, građani donosili popunjene glasačke listiće i ubacivali u kutije, a one prazne iznosili za koje su dobijali po 5.000 dinara.

Takođe su odbijeni kao neosnovani i prigovori kandidata za narodnog poslanika Aleksandra Stankovića, koji je isto prijavio da se događalo na biračkom mestu u Novom Sadu i treći prigovor, koji je RIK odbacvila bio je birača Milana Subotića na rad biračkog odbora na Voždovcu, jer mu nije bilo dozvoljeno da glasa, iako je, kako je naveo upisan u spisak.

Đurđević je na sednici govorio da RIK radi pod pritiscima i da je izborni dan u nedelju bio najpakleniji u njegovoj karijeri.

Bilo je mnošto dezinformacija, o „bugarskom vozu“ i sličnim nepravilnostima, a onda su tokom noći u skupštinu došli stranački lideri koji su vršili pritisak na nas, rkao je on navodeći da je zgrožen time.

Kao što je poznato, predstavnici četiri opozicione liste – DS, SDS-LDP-LSV, DJB i DSS-Dveri u izbornoj noći došli su u sedište RIK i zatražili proveru biračkog materijala. Sledećeg dana na sastanku formiran je zajednički pravni tim koji će izvršiti uvid. Dan nakon što je opozicija formirala svoj tim za analizu materijala i SNS je juče zatražila novo prebrojavanje glasova i u uvid u sav birački materijal.

Dve od ovih lista, prema nezvaničnim informacijama Danasa, mogle bi u prebrojavanju da ipak padnu ispod cenzusa od 5 odsto glasova. To su DSS-Dveri čiji je rezultat zasada 5,0 odsto, i SDS-LDP-LSV koji imaju 5,4, odsto.Takođe nezvanično, očekuje se još da pristigne glasački materijal iz dijaspore, odnosno iz Severne Amerike.

Lider SNS Aleksandar Vučić potvrdio je da će SNS pregledati kompletan izborni materijal i ponovio ocenu da su se nakon zatvaranja birališta dešavale pomalo čudne stvari. „Zamislite da sam ja upao u neku komisiju i odjednom promenjeni rezultati, sve kako su oni hteli“, kazao je Vučić novinarima. On je juče imao više državnih i privrednih aktivnosti, prvo je u Beogradu razgovarao sa ambasadorima Rusije i Nemačke Aleksandrom Čepurinom i Akselom Ditmanom, a potom je u Požegi prisustvovao postavljanju kamena temeljca za buduću fabriku municije.

SNS u jučerašnjem saopštenju podseća da je upozoravala na dan izbora, i ranije, da postoji osnovana sumnja da su pojedine političke partije i grupacije svesno kršile izborni proces, vršile pritisak na građane i nadležne institucije, služile se nezakonitim i nedozvoljenim radnjama kako bi onemogućili građane da izraze svoju slobodnu volju i osnovno demokratsko pravo da oni biraju vlast koja će ih predstavljati.

Sa druge strane, DJB Saše Radulovića ocenjuje u saopštenju da je Aleksandar Vučić „pravi gubitnik ovih izbora, jer je izgubio apsolutnu vlast koju je imao“. „Vučić je u parlamentu imao 134 poslanika, a direktno je kontrolisao 158 poslanika svoje koalicije. Na ovim izborima on je osvojio svega 97 mandata, a sa svojim koalicionim partnerima 131 mandat“, precizira se u saopštenju. „Ovo je daleko ispod njegovog plana, ali i ispod apsolutne vlasti“, tvrdi DJB.

Savez SDS-LDP-LSV saopštio je da od vladajuće stranke očekuje da poštuje institucije i da prekine kampanju optuživanja opozicije za izborne neregularnosti.

Pešić: Uslov bio da se ne krade

Sociološkinja Vesna Pešić juče je izjavila da su strani posmatrači i ambasadori dali do znanja da ne očekuju fer i poštene izbore i da je njihov jedini uslov bio da se ne krade na samim biračkim mestima. Taj nizak nivo očekivanja je uvredljiv, rekla je Vesna Pešić, na tribini Šta su doneli izbori?.

Stojiljković: Podizanje strasti

Zoran Stojiljković, politički analitičar, kaže za Danas da je problem mnogo veći od izvedenica koje stranke posle izbora navode i problema koji su nastali oko toga ko je na začelju, odnosno ko je prešao cenzus a ko ne.

– To sve podiže strasti, a problemi se ne rešavaju. Ti njihovi pravni timovi za ponovno brojanje glasova i uvid u izborni materijala, odnosno kontrolu izbora, treba da prerastu u komisije za ozbiljnu promenu celokupnog izbornog zakonodsavstva. Problemi su brojni od kratkih izbornih rokova do nejednakih mogućnosti dolaska do novca i a samim tim i medija, odnosno javnosti. Ali politički akteri su sami sebi skrojili bradu, i kako očekivati promene i kako neko nov da uđe u parlament, kada biznis oko prikupljanja glasova cveta, od proglašenja zbirne liste do izbora ne prođe ni dve nedelje, novac se strankama deli unapred, a najvećima i između izbornih ciklusa – navodi Stojiljković.

CEAS zabrinut

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) koji predvodi Jelena Milić smatra krajnje opasnim i neevropskim što predvodnik pobedničke, navodno pro-EU koalicije u Srbiji, već drugi put u dve nedelje koristi termin „ukrajinski scenario“ u istom negativnom i autoritarnom maniru kao i ruski zvaničnici, ovog puta govoreći o izbornim nepravilnostima i reagovanju opozicije u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Niš: Zahtevi da se ponove izbori

Niš – Izborna lista Niš, moj grad, koju čine DS, SDS, LDP i Narodni pokret Srbije, zahtevali su juče ponavljanje izbora za odbornike Skupštine grada na svih 174 biračkih mesta u Nišu zbog organizovane izborne krađe koja je realizovana ubacivanjem glasačkih listića na skoro svim biralištima u gradu. Zahtev opozicije usledio je nakon odluke GIK, saopštene preksinoć, da je na 20 biračkih mesta u Nišu,na kojima je upisano ukupno oko 30.000 birača, poništila izbore za gradsku Skupštinu i raspustila biračke odbore zbog toga što je u glasačkim kutijama otkriveno više listića nego što je bilo izašlih birača. GIK je istovremeno, a nakon skoro 24 časa od zatvaranja birališta, saopštila prve rezultate glasanja, po kojima je od 61 odbornika, koalicija oko SNS osvojila 30 mandata, koalicija Niš, moj grad i koalicija oko SPS po osam,Dosta je bilo- šest, SRS – pet, koalicija Dveri-DSS- tri i Ruska stranka- jedan mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari