„Sebe ne prepoznajem u odluci organa stranke vezanoj za duple funkcije, pa ne osećam potrebu da podnosim bilo kakvu ostavku na poslove zamenika gradonačelnika ili člana skupštine „Jugoistoka“, gde se pojavljujem dva puta godišnje po pola sata“, navodi se u obaveštenju koje je naprednjak Ljubivoje Slavković uputio predsedniku Izvršnog odbora SNS Radomiru Nikoliću, u koje je Danas imao uvid.

Slavković, koji je i zamenik gradonačelnika Niša, izjavio je juče da neće podneti ostavku nakon „protivzakonite“ odluke IO SNS da bude isključen iz stranke jer se navodno nije odrekao duplih funkcija, ali da očekuje da bude smenjen.

– Na gluposti i neracionalnosti moje stranke i gaženje zakona u ime nekakvog političkog stava ne želim da odgovaram. Između naopakog političkog stava i zakona uvek biram ovo drugo – kaže za Danas Slavković, koga je IO SNS u ponedeljak uveče isključio iz SNS.

Slavković precizira da nije hteo da se odrekne članstva u Skupštini privrednog društva „Jugoistok“, čiji je osnivač javno preduzeće EPS. Pri tom naglašava da ovakvo članstvo nije javna funkcija, pozivajući se na autentično tumačenje Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije, objavljeno prošle godine u Službenom glasniku, u kojem se jasno navodi da „pod pojam ‘funkcioner’ iz Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ne potpadaju lica koja su izabrana, postavljena ili imenovana u organe privrednih društava čiji je osnivač javno preduzeće“.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je i predsednik Gradskog odbora SNS-a i član Predsedništva stranke, kaže da je sa Slavkovićem, koga je inače lično predložio za zamenika, nakon čega ga je Skupština grada izabrala na to mesto, „u proteklih 25 meseci imao izuzetnu saradnju, a ima je i danas“. On tvrdi da je IO samo predložio Slavkovićevo isključenje, a da će konačnu odluku doneti Glavni odbor, tako da „do tada nema komentar“.

Da li su partije iznad zakona

– Oblast javnih funkcija mora da se reguliše isključivo i jedino zakonom, a ne partijskim aktima. Donošenje odluka od strane vrha vladajuće stranke o tome šta su javne funkcije i da li neko sme da ih obavlja doprinosi jačanju partijske države, kaže za Danas Zoran Gavrilović, direktor antikorupcijskih programa u Birou za društvena istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari