Vlada produžila skoro 75 v.d. mandata 1

– Vlada Srbije je na poslednjih pet sednica do raspisivanja izbora produžila statuse vršioca dužnosti za skoro 75 pomoćnika ministra, direktora, pomoćnika i zamenika direktora u državnoj upravi za po još tri meseca, jer konkursi za ta mesta još nisu završeni, a neki ni raspisani. Među njima je ponovo i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kome je ovo treće produženje v.d. statusa na koji je postavljen pre skoro godinu dana. Kako se navodi u kadrovskim rešenjima vlade, Đurić će ukupno biti 15 meseci u ovom privremenom statusu, odnosno do 22. juna, iako je Zakonom o državnim služebnicima propisan maksimum od devet meseci.

Direktor Kancelarije za KiM razrešen je sa te funkcije i imenovan kao v. d. direktora u martu prošle godine na period od šest meseci, ali mu je već 10. septembra produžen takav status na još tri meseca. Vlada Srbije je ponovo, na sednici 17. decembra, produžila Marku Đuriću vršenje dužnosti za još tri meseca, iako Zakon o državnim službenicima predviđa ukupno najviše devet meseci za taj status. Poslednji put taj status mu je produžen na sednici 27. februara.

„Do postavljenja državnog službenika na položaj može biti postavljen vršilac dužnosti na šest meseci, bez internog ili javnog konkursa. Za vršioca dužnosti može se postaviti lice koje ispunjava uslove za rad na položaju određenom ovim zakonom i pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u državnom organu. Interni, odnosno javni konkurs za popunjavanje položaja na koji je postavljen vršilac dužnosti oglašava se u roku od 30 dana od dana postavljenja vršioca dužnosti. U slučaju da se interni, odnosno javni konkurs ne okonča postavljenjem na položaj, status vršioca dužnosti može se produžiti najduže još tri meseca“, navodi se u Zakonu o državnim službenicima.

U poslednje tri sedmice na sednicama Vlade Srbije produžen je v.d. status i za tri zamenika direktora u Kancelariji za KiM, kao i za pet pomoćnika direktora u istoj. Takođe, još tri meseca u istom statusu biće 27 pomoćnika ministara, 18 direktora i 21 pomoćnik direktora. Među njima su i v.d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Vlada Srbije je još početkom prošle godine formalno razrešila više od stotinu funkcionera koji nisu izabrani na javnim konkursima i „prebacila“ u v. d. status dok se novi čelnici ne izaberu u skladu sa procedurom. Pravilo je do sada bilo takvo da su se najpre popunjavali položaji, a tek potom su raspisivani konkursi za ta mesta. Tako je u ovom trenutku, kako kažu u ministarstvima za Danas, u toku sprovođenje konkursa za 93 mesta na kojima se nalaze trenutno vršioci dužnosti i to uglavnom pomoćnika ministara, direktora pojedinih organa i njihovih pomoćnika.

Kako se navodi u odgovorima svih ministarstava, osim MUP, dostavljenim Danasu, bez konkursa na mestima za koja su inače predviđeni konkursi postavljeno je još 65 državnih službenika, za koje navode da su zaposleni na određeno vreme – kao zamene tokom odsustva zaposlenih ili zbog povećanog obima posla.

Ćutanje Vlade Srbije

Vlada Srbije ni nakon drugog protivzakonitog produžetka v.d. statusa direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju nije odgovorila na pitanje Danasa kako je moguće da je status vršioca dužnosti po drugi put za još tri meseca, iako Zakon o državnim službenicima omogućava da takav status može da traje šest meseci uz samo jedan mogući produžetak od tri meseca. Na pitanja našeg lista kako je to moguće, da li je uopšte bio raspisan konkurs za mesto direktora te kancelarije i koliko još postoji takvih slučajeva među funkcionerima, nadležna vladina Služba za upravljanje kadrovima odgovorila je da pitanja uputimo direktno Vladi Srbije, ali iz Nemanjine 11 još nije stigao odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari