– Vlada Srbije nije donela odluku da se izbeglice iz Srbije planski usmeravaju prema Hrvatskoj, rečeno je Danasu u kabinetu Aleksandra Vulina, šefa Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, a povodom informacija da je vozačima autobusa rečeno da se ne zaustavljaju sve dok izbeglice ne prebace do granice s Hrvatskom i da policija istovremeno sve autobuse koji su krenuli na granicu sa Mađarskom preusmerava prema hrvatskoj granici.

Kako nam je rečeno, odluka je samih izbeglica kojim putem će iz Srbije krenuti ka zemljama EU s obzirom na to da je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom i da sada izbeglice ne mogu da uđu na teritoriju te zemlje. U Vulinovom kabinetu kažu i da izbeglice iz Preševa ka Šidu prevoze legalni prevoznici koji imaju dozvolu za rad i da vozači autobusa jednostavno ispunjavaju zahtev izbeglica koje više neće da idu ka Subotici i Kanjiži već prema Šidu i Hrvatskoj.

 

Kako nam je objašnjeno, izbeglice koje se u Preševu registruju dobijaju dozvole za kretanje po Srbiji u trajanju od 72 sata i same odlučuju kojim će pravcem krenuti. Srbija, kako navode, pomaže ženama i deci, ali i svima onima koji to hoće tako što ih sa ničije zemlje između Mađarske i Srbije prevozi ka prihvatnom centru u Kanjiži gde im je omogućeno da na suvom spavaju, hrana, pelene za decu i svaka druga neophodna pomoć.

Vulin je juče pred novinarima izjavio da će, ako dođe do povećanog priliva izbeglica zbog zatvaranja granice sa Mađarskom i njihovog dužeg zadržavanja, u Subotici biti otvoren još jedan prihvatni centar koji neće biti trajnog karaktera. On je naveo i da se otvaranje sličnih centara očekuje i u Šidu, Somboru i Kikindi, pojedinačnog kapaciteta više stotina ljudi.

Posle mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, autobusi s izbeglicama se preusmjeravaju prema Hrvatskoj, na međunarodni prelaz Šid -Tovarnik. Premijer Hrvatske Zoran Milanović kaže da je ta zemlja potpuno spremna za mogućnost da deo izbegličkog talasa krene preko Hrvatske. „Spremni smo da prihvatimo i usmerimo te ljude bez obzira na vjeru i boju kože. Oni će moći da prođu kroz Hrvatsku i intenzivno radimo da im se to omogući“, rekao je Milanović u parlamentu. On je potvrdio da će u saradnji s predsednicom države sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost, iako je, dodao je, za tu temu odgovorna Vlada. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pisala je premijeru jer smatra da skorije treba sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izbegličkog talasa, uverena da to nije samo humanitarno već i bezbednosno pitanje, te ga stoga treba razmotriti na najvišem državnom nivou. 

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar Žarko Puhovski za Danas kaže da ne očekuje da će situacija oko izbeglica ponovo podići tenzije između dve zemlje.

– Mali broj radikalnih nacionalista će osuditi Srbiju za priliv izbeglica u Hrvatsku. Niko normalan to neće pomisliti, jer je jasno da Srbija nije krivac za takvu situaciju niti postoji ikakva zla namera Srbije. Ukoliko se dogodi da ovakva situacija bude dugo trajala i ako bude povećanog broja izbeglica, može se dogoditi da se strasti uzburkaju ali ka islamu i Muslimanima – navodi Žarko Puhovski za naš list.

 

Registracija

Ministar policije Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je da će se u Tovarniku s izbeglicama postupati prema međunarodnim konvencijama, odnosno da se moraju registrovati. On je potvrdio da se sredstvima iz šengenskog fonda grade prihvatni centri za izbeglice u Trilju i Tovarniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari