Avion kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić krenuo na put u Vatikan i koji se zbog kvara na motoru vratio na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, sagovornici Danasa iz Vlade Srbije zovu „šklopocijom, koja se kvari na svakom letu“.

„To čudo će sigurno pasti sa nekim unutra!“, kategorični su službenici Vlade Srbije sa kojima je Danas ovim povodom razgovarao.

Avion kojim je predsednik Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana. Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak potvrdila je da je poseta „otkazana do daljnjeg, dok se ne utvrde termini za novu posetu“.

„Nadamo se da će to biti uskoro“, rekla je Pak. Danasovi sagovornici iz Nemanjine 11 podsećaju da se kvar poslednji put dogodio prilikom putovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića u Minhen na bezbednosnu konferenciju, polovinom februara ove godine.

„Tada se pokvario jedan od dva akumulatora, pa smo se sa pola puta da ga poprave vratili, da bismo nastavili put. Takođe, put premijera Vučića u Prag, u oktobru prošle godine, obeležilo je otkazivanje točkova na tom avionu, a javnosti je poznat i primer putovanja predsednika Vlade u Abu Dabi, kada je otkazala cela elektronika…“, ističu sagovornici Danasa.

Što se nas iz Predsedništva tiče, istakla je juče Stanislava Pak, „ubuduće ćemo koristiti samo redovne avionske linije“. „Slavićemo ovaj dan kao drugi rođendan. Samo zahvaljujući velikom profesionalizmu i izuzetnom umeću našeg pilota izbegnuta je tragedija. Verujte da smo u jednom trenutku bukvalno padali kao kamen“, ispričala je Pak, koja je bila u Vladinom avionu. Osim šefa države i Stanislave Pak, u „falkonu“ su bili i predsednikovi savetnici Ivan Mrkić, Oliver Antić i Jasmina Mitrović Marić.

Izveštavajući o jučerašnjem kvaru, mediji prenose da je motor na avionu predsednika Nikolića prestao da radi iznad Jadranskog mora na visini od 10.000 metara. Osim toga, navodi se da je, nakon otkazivanja motora avion, propadao oko dva kilometara „ali je iskusan pilot povratio kontrolu i vratio se u Beograd“.

Predsednik Srbije krenuo je u jednodnevnu zvaničnu posetu Vatikanu, gde je trebalo da se sastane sa papom Franjom i drugim zvaničnicima. Nikolić, koji je uoči posete Vatikanu razgovarao sa patrijarhom Irinejem, trebalo je da papi Franji prenese i pojedine stavove SP, koji su od zajedničkog interesa.

On je juče uputio pismo sa izvinjenjem zbog nedolaska, u kome izražava nadu da će se u najkraćem mogućem roku poseta realizovati.

Inače, zbog raznih kvarova na avionu, „falkon“, koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu „lir džetu“, 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.

*Zbog kvara na „falkonu“, u decembru 2012, tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo iz Beograda na Kipar. Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni.

*Problemi su zabeleženi i 19. novembra 2012. u UAR kada se Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

*Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010, kada je tadašnji premijer Mirko Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari