Ko god bude vodio Novi Sad u narednom mandatu čekaju ga najteži izazovi od 2000. godine. Komunalni sektor je na ivici kolapsa, presuda po tužbi ATP Vojvodina i vlasnika preduzeća Ilije Devića je pravosnažna i stiže na naplatu, a gradska administracija je pretrpana – i sve to u državi koja je pred bankrotom.


S te strane, vlast u glavnom gradu pokrajine ne deluje kao posao oko kojeg se vredi otimati. Opet, kad se pogleda iza toga, pobedniku sledi upravljanje gradom koji ima budžet od preko 20 milijardi dinara i 16 komunalnih preduzeća kojima Novosađani, najurednije platiše u državi, svakog meseca plaćaju usluge.

S jedne strane je šef novosadskih naprednjaka Miloš Vučević, koji će danas najverovatnije postati 73. gradonačelnik u istoriji Novog Sada. To će se desiti ukoliko se ne „predomisle“ više od dva odbornika od 42, koliko ih je ušlo u trenutnu koaliciju okupljenu oko SNS.

Vučević ima podršku pet odborničkih grupa (SNS, SPS, DSS, „Svi za Novi Sad“ i „Novi Sad odmah“) koju čine odbornici iz devet partija a kojima je, prema tvrdnjama SNS i SPO, nuđeno po 50.000 evra samo da se ne pojave na današnjoj sednici Skupštine grada.

Nasuprot Vučeviću je dosadašnji gradonačelnik Igor Pavličić iz DS koji je, nakon četvorogodišnjeg mandata, u junu ponovo izabran, ali je ubrzo izgubio podršku SPO, a potom LSV i SPS. Njegov mandat je, barem na 15 dana, neočekivano (?) produžila predsednica gradskog parlamenta Aleksandra Jerkov, kada je sazvala sednicu 45 minuta pre njenog održavanja, a potom, nakon pomeranja početka zasedanja, konstatovala da nova koalicija nema kvorum. Pitanje koje sada zanima Novosađane jeste ima li Pavličić karte za još jedan manevar, koji će mu „produžiti život“ barem do prevremenih izbora kakve priželjkuje.

Kandidat za gradonačelnika Miloš Vučević kaže za Danas da se nada da će današnja sednica Skupštine grada proteći u fer i demokratskoj atmosferi.

– Smena vlasti nije ništa spektakularno, to je normalan proces u demokratskim državama. Naravno, poučen prethodnim iskustvima ne isključujem ni mogućnost da oni koji odlaze neće prihvatiti činjenicu da moraju da odu i da će praviti incidentne situacije, uz kršenje Statuta grada i poslovnika. Ali bolje bi im bilo da to ne rade. To bi samo dodatno srozalo ugled Skupštine grada u očima građana, nakon svega što su oni napravili, kaže Vučević. On je dodao da će njegov prvi potez kao gradonačelnika biti da napravi presek finansijskog stanja u gradu.

– Potom nam predstoji revizija poslovanja javnih preduzeća i rebalans budžeta. Tek nakon toga, možemo da krenemo sa pravim poslom, pošto tada počinje bitka za nova radna mesta, investicije i stabilan rad komunalnog sektora, kaže Vučević.

U široj slici, za naprednjake bi preuzimanje Novog Sada bila samo jedna lokalna samouprava više, na nisku dodat još jedan biser, doduše, najsjajniji. Istovremeno, to bi možda dovelo do preuzimanja Razvojne banke Vojvodine iz ruku Bojana Pajtića.

Da li su u ovom slučaju novi izbori bolje rešenje? Možda i jesu, ali je gradonačelnik Pavličić izgleda poslednja osoba koja ima pravo da to zahteva – tvrde oni koji su u sadašnjoj većinskoj koaliciji – pošto je u više navrata potvrdio regularnost majskog glasanja i legitimitet odbornika RDS, javno prozvanih za kupovinu glasova.

Novi izbori bi možda doneli ubeđenje da je sve u redu, pod uslovom da zaista budu regularni. Istovremeno, niko ne bi mogao da garantuje da bi već na konstitutivnoj sednici bilo novih transfera, što važeći izborni zakon toleriše. Kako god, od majskih izbora je prošlo četiri meseca, a od njihovog raspisivanja još dva. Za to vreme, ekonomski i privredni život je u Novom Sadu gotovo stao i neće se pokrenuti dok se ne konstituiše stabilna vlast.

Jerkov: Posledice ćemo tek osetiti

Novi Sad – Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov (LSV) kaže za Danas da je Novi Sad tokom borbe za prevlast političkih partija izgubio političku stabilnost. „Stvorena je atmosfera linča, a borba za vlast je postala borba na život i smrt. Tek na sednici parlamenta treba da vidimo konačan rasplet, pošto novoformirana koalicija prošli put nije imala kvorum. Ako se konstituiše nova vlast, dugoročne posledice posledice tek treba da osetimo. Svi se sećamo kako su i u kakvom su stanju u gradu i budžetu ostavili DSS i ljudi koji su sada u SNS“, ističe Aleksandra Jerkov za naš list. Predsednica Skupštine grada podseća i da sadašnji izborni sistem omogućava prelete odbornika iz jedne u drugu partiju. „Novi izbori možda jesu najpoštenije rešenje, pošto neki odbornici većine nemaju legitimitet ni građana ni stranaka. A pitanje je i da li bi stavovi stranaka bili isti, nakon novog političkog biranja“, kaže Aleksandra Jerkov.

Koktel „samo za zaposlene“

Gradonačelnik Igor Pavličić organizovao je juče koktel za sve članove Gradskog veća i direktore novosadskih JKP. U pozivnom mejlu, adresirani su i njegovi zamenici i pomoćnici, te još neki zaposleni u Gradskoj kući. Koktel je održan u Svečanoj sali Gradske kuće. Povod za okupljanje nije naveden, pa se pretpostavlja da je to njegov oproštajni koktel kao gradonačelnika Novog Sada. Novinarima je na ulazu u Gradsku kuću rečeno da je skup samo za zaposlene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari