VUČIĆ: Krik nije državni neprijatelj 1Foto:FoNet- Aleksandar Levajković

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Mrežu za istraživanja kriminala i korupcije (KRIK) da je uveren da niko ne prati urednika KRIK Stevana Dojčinovića i da taj mediji ne doživljava kao državnog neprijatelja. Želim Vam uspešan rad. Mislim da uvek u razgovoru mogu da Vam odgovorim na svako pitanje, makar imali samo neprijatna pitanja. Za razliku od drugih, ja nisam pobegao, rekao je Vučić. Vučić je potvrdio da je Siniša Mali kao direktor dve ofšor firme kupio 24 stana na bugarskom primorju, ali nije odgovorio na pitanje ko stoji iza njih. Ponovio je da Mali u vreme kada je bio njegov savetnik nije bio direktor firmi i da je tada njegov potpis na dokumentima bio falsifikovan. Ovo vam potpuno jasno kažem – da je to radio sa mesta mog savetnika, ne bi bio gradonačelnik, rekao je Vučić.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Vučić je rekao da mu je „najteže pala“ priča KRIK o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, koji je kupio stan od zemunskog klana deset dana posle smrti crnogorskog kriminalca za čije ubistvo su ga kasnije optuživali svedoci saradnici na suđenju ovoj mafijaškoj grupi. Od svih vaših priča i pitanja koja ste postavljali, za mene je to pitanje bilo ubedljivo najteže, rekao je Vučić.

Time sam se bavio koliko sam mogao. Sem priča, nisam naišao na dokaze koji bi govorili protiv njega. Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mesta. Ali ja imam poverenje da nije tako, što ne garantuje da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu, rekao je Vučić. Upitan da li je razgovarao sa Lonačarom o tome otkud da kupi stan baš od „zemunaca“, rekao je da jeste, ali da ne može da iznosi detalje: „Ne bih govorio o našem privatnom razgovoru“. Dokumentacija iz istrage koja je vođena protiv Lončara, a koju su novinari KRIK zatražili od MUP, po Vučićevim rečima može postati javna. Vučić je rekao i da biznismen Stanko Subotić nije finansijer Srpske napredne stranke i da s njim nema apsolutno nikakav kontakt. Kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića Vučić je, kako kaže, podržavao dok nije bio na vlasti i to samo u vreme dok su postojali problemi na prelazu Jarinje sa

Kosovom. Prilikom predaje narko-bosa Darka Šarića u martu 2014. postojala su, prema Vučićevim rečima, dva paralelna procesa – jedan koji je vodila policija i drugi koji je vodila Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

Dobijao sam oprečne informacije od njih. Onda sam uzeo i u jednom trenutku sam napravio mešoviti tim koji je imao apsolutnu nadležnost, bio je samo jedan policajac i četiri čoveka iz BIA. Oni su pregovarali i oni su to obavili, rekao je Vučić i dodao da o detaljima predaje ne može da priča jer se obavezao da će ih čuvati kao tajnu. O razlozima smene načelnika kriminalističke policije generala Rodoljuba Milovića nije želeo da razgovara. Bilo je mnogo razloga, ali to bih želeo da vam govorim nasamo, jer ne bih želeo da ugrožavam bezbednost države, rekao je Vučić. Vučić je ocenio da policijska akcija protiv Dragoslava Kosmajca, kojeg je sam na konferenciji za novinare označio kao najvećeg narko-dilera, nije uspela, jer nije bilo dovoljno dokaza i zato što su pojedinci koji su učestvovali u njoj „radili sa Kosmajcem“.

Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari