Ekspres Borča-Siti-Madrid 1Foto: FoNet/AP

Nekadašnji defanzivac Partizana Stefan Savić bio je jedan od aktera nedavno završenog finala Lige šampiona u Milanu u kome je njegov Atletiko posle lošijeg izvođenja penala ostao bez evropskog trona. Odluka trenera „jorgandžija“ da 25-godišnjeg crnogorskog reprezentativca stavi rame uz rame sa kapitenom Godinom ispred Oblakovog gola u utakmici sezone pokazala je da argentinski stručnjak ima veliko poverenje u rođenog Mojkovčanina. Crnogorac mu je lepo odgovorio odigravši veći deo meča bez greške.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Jedna od najvažnijih bitaka u crnogorskoj istoriji odigrala se pre sto godina na Mojkovcu, rodnom mestu Atletikovog defanzivca Stefana Savića. U blizini polja gde su njegovi sunarodnici vojevali, 75 godina kasnije u januaru mesecu rođen je poznati fudbaler. Odrastao u gradiću na čiji je spomen prva asocijacija velika bitka, Stefan je bio predodređen za ratnika, samo što je za svoje bojno polje odabrao fudbalski teren.

Nakon nekoliko godina u lokalnom Brskovu, prešao je u mlađe kategorije borčanskog BSK, gde će imati i prvi profesionalni angažman od 2009. godine. Da će imati blistavu karijeru Savić je nagovestio već na zimskoj pauzi u debitantskoj sezoni kada je otputovao u London na probu u veliki Arsenal. U tom trenutku umeće 19-godišnjeg štopera nije bilo dovoljno da impresionira lovca na talente Arsena Vengera. Savić se vratio u beogradsko predgrađe s leve strane Dunava i čekao leto. Vrebajući inostrane ponude kao nijedan fudbaler u istoriji borčanskog kluba, Savić je krajem avgusta 2010. godine potpisao za Partizan koji je samo nekoliko dana ranije izborio plasman u Ligu šampiona u urnebesnoj briselskoj noći. Imao je sreću da u defanzivi crno-belih sarađuje sa iskusnim Mladenom Krstajićem, a posebno će mu biti urezan meč u Humskoj upravo protiv Arsenala kada je sa kapitenom Partizana odigrao kao da imaju preko sto utakmica zajedno.

Osvojena dupla kruna sa crno-belima bila je preporuka da se već posle jedne sezone otisne u inostranstvo. Bogataši iz Mančester sitija bili su najbrži i za šest miliona evra doveli talentovanog štopera. U debitantskoj sezoni, ispostaviće se jedinoj na „Etihadu“, osvojio je Premijer ligu. U jednom periodu bio je standardan usled povrede kapitena Kompanija i reprezentativnih obaveza Kolo Turea.

Međutim, povratkom iskusnog Belgijanca ostao je bez mesta u startnih 11, pa je odmah po okončanju prvenstva otišao u Fiorentinu kao deo transfera Matije Nastasića u Siti. U Firenci se zadržao sve do letošnjeg prelaska u Atletiko, bio jedan od glavnih defanzivaca na „Artemio Frankiju“. Najveći uspeh na Apeninima ostvario je prošle sezone plasmanom u polufinale Lige Evrope i osvajanjem četvrtog mesta u Seriji A, ali se otisnuo put Španije bez osvojenog trofeja.

Krajem jula prošle godine potpisao je petogodišnji ugovor sa Atletikom u kome je, nažalost, sezonu završio bez trofeja.

„Delije“ mu odale počast na derbiju

Stefan Savić je sin nekadašnjeg gradonačelnika Mojkovca Dragana, koji je početkom aprila 2011. godine izvršio samoubistvo u porodičnom stanu. Nekoliko dana posle toga na Marakani se igrao „večiti derbi“, a navijači Crvene zvezde su raširili transparent na kome su izrazili podršku mladom fudbaleru.

Budva i Haris DŽinović

Jedna od interesantnijih stvari u jednogodišnjoj Savićevoj karijeri u Mančester sitiju bio je odlazak u Budvu na koncert Harisa DŽinovića sa saigračima Edinom DŽekom, Aleksandrom Kolarovom i Marijom Balotelijem. Četvorica „građana“ su otišla na crnogorsko primorje pod obrazloženjem da su lakše povređeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari