Obradović kao "X" faktor 1Foto STARSPORT

Iz četiri polazne tačke: Moskva, Istanbul, Krasnodar i Vitorija učesnici ovogodišnjeg fajnal-fora Evrolige stigli su u Berlin sa željom koja će se, uz pomoć „zlatne ribice“, ispuniti samo jednom evropskom velikanu – da u prestonici Nemačke postane šampion Evrope. Posle večerašnjih polufinala između CSKA i Lokomotive (18.00), odnosno Fenerbahčea i Laboral kuće (21.00) biće poznato ko će u nedelju (20.00) odlučivati o tituli najbolje ekipe na Starom kontinentu u sezoni 2015/16.

                       p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Moskovljani su jedini tim koji je u prošlosti bio šampion Evrope, dok od preostalih učesnika jedino Laboral kuća ima nešto veće iskustvo igranja na fajnal-foru. Fenerbahče do prošle godine nije bio ni blizu završnog turnira, ali je pod vođstvom Željka Obradovića u Berlinu došao do drugog uzastopnog učešća, dok je Lokomotiva debitant na turniru na kome je neretko ekipa sa više sreće, psihički rasterećenija, dolazila do titule.

Srbija će na fajnal-foru imati svoje predstavnike u vidu Željka Obradovića, šefa stručnog štaba Fenera koji čine još dvojica Srba: Vlada Androić i Bata Zimonjić, kao i igrača Bogdana Bogdanovića i Nikole Kalinića. Miloš Teodosić će pokušati da iz sedmog puta dođe do toliko željene titule šampiona Evrope i to u petom navratu kao član CSKA.

Moskovljani su tokom Top 16 faze, a pogotovo u četvrtfinalnim nastupima sa Crvenom zvezdom, izgubili status apsolutnog favorita na završnom turniru. Nešto slabije partije usko su bile povezane sa povredama važnih igrača u centarskoj liniji. DŽoel Frilend, bivši član Portlanda i as Unikahe, trebalo je da ove sezone bude prvi centar CSKA, ali zbog hronične povrede ramena definitivno neće biti u sastavu za fajnal-for. Veliko je pitanje koliko će snage i svežine imati nedavno oporavljeni centar Koropkov i iskusni krilni centar Hrijapa, što uvećava značaj uloga De Koloa i Teodosića, dvojice najboljih strelaca i asistenata regularnog dela Evrolige.

Teodosić je u poslednjem intervjuu za ruske medije pred polazak u Berlin ponovio koliku želju ima da napokon osvoji šampionsku titulu i time se oduži gazdama CSKA na poverenju i novom trogodišnjem ugovoru koji je potpisao prošle sezone. Da bi se uopšte domogli finalnog meča Moskovljani će večeras u ruskom okršaju morati da savladaju Lokomotivu, jedini tim koji ih je pobedio kao gost u VTB ligi. Tim iz Krasnodara, nakon ispadanja u polufinalu VTB lige od Himkija, u kome su sva tri meča propustili Dilejni i Rendolf, sav ulog stavio je na polufinalni susret sa CSKA. Pomenuti američki tandem odigrao je čitavu evroligašku sezonu na izuzetnom nivou; Dilejni je drugi strelac lige sa 15,76 poena u proseku, dok Rendolf u proseku postiže 14,55 poena. Američki plej je sa 5,66 asistencija po meču četvrti asistent Evrolige. Ukoliko njih dvojica budu imali adekvatnu šutersku podršku Brekofa, Singltona, Drejpera i DŽeninga Moskovljani bi mogli da se nađu u čudu. Dimitrisu Itudisu je potreban najznačajniji trofej na Starom kontinentu kako mu u radnoj biografiji osnovni znak prepoznavanja i dalje ne bi bio trinaestogodišnji staž u ulozi asistenta Željka Obradovića u Panatinaikosu.

Popularnom Žocu je ovogodišnji fajnal-for ukupno 16. odnosno 15. u ulozi trenera. Sa osam titula prvaka Evrope ubedljivo je najtrofejniji stručnjak u istoriji evropske košarke, a o kakvom je trenerskom geniju reč svedoči podatak da je Fener drugi put uzastopno odveo na fajnal-for, što je u klupskoj prošlosti obeleženoj besumučnim trošenjem milionskih svota novca, bila misaona imenica. Obradoviću je Berlin ostao u lepom sećanju pošto je na fajnal-foru 2009. osvojio titulu sa Panatinaikosom, pobedivši u finalu Olimpijakos. Nakon oporavka Jana Veselog, on će u Čehu i Bogdanoviću imati nosioce igre, „figure“ kojima bi trebalo, kada se lomi, da zada konačan mat Laboral kući. Fener preferira brzu, modernu košarku, sa dosta šuteva i puno „pika“, što podrazumeva pokretljive petice (Udo, Antić, pa čak i Veseli) koji nisu centri onog starog kova, kao i igrače nalik Datomeu sposobne da leđnom tehnikom izdominiraju na niskom postu iako po vokaciji ne pripadaju centarskoj liniji. U odsustvu Veselog, Kalinić je u četvrtfinalnoj seriji sa Realom pokazao da može uspešno da odgovori „napadačkim“ izazovima na poziciji četvorke i trojke, dok je defanzivu odavno apsolvirao.

Laboral kuća je možda i najatraktivnija ekipa na fajnal-foru. Trener Perasović napravio je fenomenalan rezultat sa sastavom kome niko na početku sezone nije davao velike šanse. Posle četiri uzastopna nastupa na F4 u periodu između 2005. i 2009. tim iz Vitorije došao je do Berlina pružajući partije najbliže košarkaškoj filozofiji NBA ligaša. Atletski dominantni, fizički besprekorno spremni Baskijci igraju na koš više. Posle sezone sumraka u Realu Janis Burusis dokazao je u Laboral kući da klasični centri nisu stvar prošlosti, naprotiv, Grk igra sezonu života. Trener Perasović dao mu je maksimalnu slobodu, što je u prevodu značilo da Burusis može da koristi i šut sa distance, da asistira iza leđa, eksperimentiše tokom utakmice i da u svemu tome njegovi saigrači vide dobre strane. Tim iz Vitorije odlično je popunjen na svim pozicijama; Jaka Blažić se sjajno uklopio, pokazavši da je puno napredovao u shvatanju igre i svog mesta u trenerskoj koncepciji tokom dvogodišnjeg boravka u Zvezdi. Šteta je što Šengelija neće biti spreman, ali se u tim vraća Kozer, dok će igrom dirigovati izvanredni plej Darijus Adams, uz pomoć zemljaka Majka DŽejmsa. Adams je najbolji strelac Top 8 faze, fantastičan je u igri jedan na jedan, šutira iz svih pozicija na sve moguće načine i brži je od svoje senke.

CSKA 13. put za 14 godina

U poslednjih 14 godina CSKA jedino u sezoni 2010/11 pod vođstvom Duška Vujoševića, nije uspeo da se plasira na fajnal-for, međutim tim sa najvećim budžetom u Evropi jedino broji titule, a njih nema još od 2008. „Armejci“ poslednje tri sezone nisu uspeli da se plasiraju ni u finale fajnal-fora. CSKA je ukupno šest puta bio najbolji na Starom kontinentu; prve četiri titule osvojio je tokom 60-ih godina prošlog veka, a poslednje dve 2006. i 2008. pod vođstvom Etorea Mesine.

De Kolo MVP Evrolige

Nando de Kolo proglašen je za najkorisnijeg igrača Evrolige u tekućoj sezoni. Francuski bek statistički gledano najbolji je košarkaš elitnog takmičenja sa prosečnim indeksom korisnosti 24, ujedno je i najbolji strelac lige sa 18,9 poena po utakmici. Nandu De Kolou trofej je uručen na svečanosti u Berlinu, dan pre početka fajnal- fora. Kao što je ranije saopšteno, beku CSKA u idealnoj petorci prave društvo saigrač Miloš Teodosić, Malkolm Dilejni iz Lokomotive Kubanj, Jan Veseli iz Fenerbahčea i Janis Burusis iz Olimpijakosa.

De Kolo je na 25 mečeva Evrolige beležio u proseku 18,9 poena. Šutirao je 56 odsto za dva, 46 odsto za tri poena i 90 odsto sa linije slobodnih bacanja. Uz to je delio pet asistencija i „krao“ jednu loptu po utakmici. Nagrade su primili još centar CSKA Kajl Hajns, za najboljeg defanzivca, odnosno Aleks Abrines (Barselona), kao nova „Zvezda u usponu“.

Porazi Zvezde i Mege u Berlinu

Juniori Crvene zvezde i Mege poraženi su u uvodnim mečevima svojih grupa na fajnal-ejtu u Berlinu. Oba naša tima poražena su od litvanskih predstavnika: crveno-beli su izgubili od Lijetuvos Ritasa (77:70), a Mega od Žalgirisa (81:68). Najefikasniji u timu Zvezde bili su Aleksa Uskoković sa 19 poena i Stefan Đorđević sa 13 poena i 7 skokova. U litvanskom timu najbolji je bio Vasiliauskas sa 15 poena. Zvezda danas igra sa Albom (13.00). Mega je uglavnom imala vođstvo tokom prvog poluvremena ali je posle izjednačene treće četvrtine, usledio pad igre u finišu poslednjeg perioda koji je odlučio pobednika. Najefikasniji u redovima „ljubičastih“ bili su Marko Pecarski sa 17 poena, Nikola Mišković sa 15 i Novak Musić sa 12, koji je podelio i devet asistencija. Mega danas rano ujutro (9.00) igra sa Barselonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari